Een waanzinnige wirwar

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 2-6-'95


Vijf miljoen computers in meer dan honderd landen zijn met elkaar verbonden, met bundels koperdraad, met glasvezelkabel, en met radiogolven van en naar satellieten. Het resultaat heet Internet, het grootste en snelst groeiende computernetwerk ter wereld. Via die verbindingen kun je gegevens sturen van de ene computer naar de andere. Elektronische post bijvoorbeeld; in een paar minuten is het bericht waar het wezen moet, ook al is het in Amerika.

Op het ogenblik is het meest besproken deel van Internet het World Wide Web (Wereldwijd Web). Het is makkelijk in het gebruik: je kunt door één keer klikken van een computer in Thailand naar een in Mexico springen. Dat was een paar jaar geleden wel anders, toen moest je ritsen ingewikkelde commando's intikken. En het WWW is spectaculair. Je krijgt voortdurend mooie plaatjes op je scherm.

Computers die aan het WWW meedoen hebben informatie klaarliggen in de vorm van pagina's met tekst en afbeeldingen, die je met je computer thuis kunt oproepen. Meestal is zo'n WWW-computer van een organisatie of een bedrijf en vertellen de pagina's iets over de organisatie zelf. Zo heeft de VPRO een WWW-computer waarin je van alles en nog wat kunt vinden over de programma's en de medewerkers van de VPRO. Elektronische brieven aan de VPRO, bijvoorbeeld over hun jeugdprogramma's, kun je er ook deponeren.

Waarom heet het WWW een 'Web'? Omdat de computers met draden met elkaar verbonden zijn, denk je misschien. Mis. Dat zijn ze wel, maar dat is de reden niet. Het bijzondere van het WWW is dat de pagina's met elkaar zijn verbonden. Op een WWW-pagina is de meeste tekst in zwarte letters maar sommige woorden zijn blauw. Sommige plaatjes hebben een blauw randje. Als je met je muis op iets blauws klikt, wordt er vanzelf een pagina opgeroepen die met dat woord of dat plaatje iets te maken heeft. Dat kan een pagina uit dezelfde computer zijn, maar dat hoeft niet. Veel WWW-computers hebben juist hele lijsten van interessante pagina's (hotlists) uit andere computers. In het blauw, dus als je daarop klikt krijg je automatisch een pagina op je scherm die heel ergens anders vandaan komt, misschien wel uit Finland of Australië. En daar vind je misschien weer verbindingen met computers heel ergens anders... Op die manier lopen er van elke WWW-pagina onzichtbare draden naar een heleboel andere WWW-pagina's. Omdat er veel meer pagina's zijn dan computers lopen er dus veel meer van die onzichtbare verbindingen tussen de WWW-computers dan er koperdraadjes of glasvezels zijn. Het is een waanzinnige wirwar, vandaar dus de naam 'Web'.

Hoe gaat het nou in de praktijk? Als je de computer hebt gebeld waar jij je Internetaansluiting hebt, kun je een WWW-programma starten. Zo'n computerprogramma heet 'Mosaic' of 'Netscape' en er is meestal wel aan te komen via de organisatie die jou of je ouders de Internetaansluiting levert. Je hebt het nodig om WWW-pagina's zichtbaar maken, want die worden verzonden in een bepaalde code. Als alles werkt kun je gaan zoeken naar pagina's die je leuk vindt. Zoek maar eens de VPRO-computer op. Het adres luidt http://www.vpro.nl/vprohome.html. Het kan ook rechtstreeks met je modem op 035-712880. Met wat snuffelen vind je daar de afdeling Jeugd. Daar vind je dan spelletjes die je via het WWW kunt spelen, pagina's over de Rechten van het Kind, iets over scouting, enzovoorts. Vaak wel in het Engels. Ook heeft de VPRO-computer een afdeling Achterwerk, waar kinderen brieven kunnen posten en - in het Nederlands - op elkaars brieven kunnen reageren.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Kindernetmenu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.