Spookschip op CD-i

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 22-9-'95


De Verenigde Oostindische Compagnie was in de zeventiende en achttiende eeuw een van de belangrijkste en machtigste bedrijven van de wereld. Het mocht als enige Nederlandse instelling handel drijven met de koloniën in Azië, dat waren gebieden waar Nederland de baas speelde. Indië, het huidige Indonesië was de belangrijkste kolonie. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) heeft bijna twee eeuwen bestaan: van 1602 tot 1798.

Het is niet makkelijk een televisieprogramma te maken over een tijd dat er nog geen film bestond maar op de CD-i 'De Vliegend Hollander', over de glorietijd van de VOC, is dat redelijk gelukt. Daarvoor zijn veel prenten en ander spullen gebruikt uit het maritiem museum Prins Hendrik in Rotterdam. Eigenlijk staat de CD-i vol losse stukjes TV-programma. Met de CD in je CD-i speler kies je de dingen die je leuk vindt en zo krijg je je eigen programma op het TV-scherm.

Na wat inleidende filmpjes die je ook kunt overslaan kom je in een onderzeeër terecht. Wel een gek idee, want die waren er toen echt nog niet. Je kunt dan meteen al kiezen tussen tien verschillende filmpjes van tien minuten. Maar als je liever zelf bezig bent kun je ook naar de 'studeerkamer' of de 'controlekamer' gaan.

In de studeerkamer kun je uitleg krijgen over allerlei instrumenten die de zeelui toen aan boord hadden. Dieplood, kompas, dat soort dingen. De snelheid van een schip kun je meten in 'knopen' maar waar komt dat vandaan? Er is een 'boek' met stukje film over het dagelijks leven aan boord van VOC-schepen. Dat was niet zo feestelijk als je misschien zou verwachten van een machtig en rijk bedrijf. Hard werken, slecht eten, strenge straffen, ziekte, vuil en stank waren de gewoonste zaak van de wereld. Een ander 'boek' gaan over scheepsbouw: wat voor soorten schepen had je, hoe werden ze gebouwd en onderhouden? Weer een ander behandelt de verschillende plaatsen waar zeelui langs kwamen onderweg naar de Oost, zoals St. Helena. Kaap de Goede Hoop en Batavia. Met plattegronden, tekeningen en schilderijen krijg je een idee van hoe die plaatsen er toen uit zagen en wat er werd gedaan. En als je nieuwsgierig bent naar de handel die er was tussen verschillende streken in Azië onderling - ook daarover is het nodige te vinden.

In de studeerkamer kun je je ook het verhaal van de Vliegende Hollander laten vertellen. Een korte versie jammer genoeg want het is alleen de inleiding voor een spel: je moet de kapitein van het spookschip helpen en een aantal voorwerpen zoeken op de bodem van de zee - vandaar de onderzeeboot. Daarvoor is de controlekamer. Daar heb je instrumenten om de zeebodem af te zoeken. Als je weet wat de dingen die je vindt zijn en waar ze vandaan komen (als je de rest van de CD goed hebt bekeken zou je dat kunnen weten) krijg je punten en bereik je een steeds hogere rang.

Zo, nu heb ik geen tijd meer. Ik ga weer verder spelen met die CD-i.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het CD-i-menu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.