Virus voor vatbare varkens
Herbert Blankesteijn, Intermediair 25-11-'99
Elke maand verschijnen er honderden nieuwe computervirussen. Dat is mooi. Als er één nieuw virus per jaar zou opduiken, zouden we minder alert zijn en zou de schade veel groter kunnen zijn dan nu. We gebruiken geen vage programmaatjes, nemen geen documenten aan van vreemden op Internet, openen geen onduidelijke mailattachments en updaten regelmatig onze virusscanner. Die jongetjes die op zolderkamers virussen programmeren, hebben zo een belangrijke maatschappelijke functie. Hun bombardement van pathogenen houdt ons immuun. Dat is het leuke van het fenomeen computervirussen: de parallel met biologische ziekten gaat ver.
Twee weken geleden verscheen er een nieuw computervirus: Bubbleboy. Het doet zijn kwade werk vanuit de tekst van een e-mailtje. De gebruikelijke voorzichtigheid helpt daardoor niet meer. De truc van Bubbleboy werkt doordat mailprogramma's niet meer alleen platte tekst versturen, maar tekst met opmaak en zelfs met scripts, miniatuurprogramma's die allerlei onnodige maar wel feestelijke dingen mogelijk maken. Mailtjes gaan zo lijken op Webpagina's. Het script in Bubbleboy laat het mailprogramma Outlook aan iedereen in het bijbehorende adressenbestand een kopie van… Bubbleboy sturen.
Bubbleboy was in het nieuws vlak nadat de rechter in de VS had vastgesteld dat Microsoft een monopolist is die zijn macht misbruikt ten nadele van de consument. Nu heeft het monopolie van Microsoft goede kanten. We gebruiken allemaal hetzelfde systeem, Windows, zodat we veel van elkaars bestanden kunnen gebruiken. Maar het monopolie van Windows, Office, Internet Explorer en Outlook heeft een nadeel waar Microsoft zelf niets aan kan doen. Het maakt ons vatbaar.
Vijf procent van de computergebruikers heeft een Macintosh. Er bestaan wel virussen voor de Mac (macrovirussen in Office-documenten werken gedeeltelijk op de Mac), maar geen fractie van het aantal dat bestaat voor het pc-'platform'. Die geniepige jongetjes pesten liever de meerderheid.
Op een pc kunt u nog in plaats van Windows een ander besturingssysteem kiezen, zoals Linux of BeOS. Dat heeft bezwaren - programma's en bestanden uitwisselen wordt bijvoorbeeld moeilijker - maar last van virussen zult u niet hebben. Virussen voor het ene besturingssysteem werken doorgaans niet op het andere.
Zelfs binnen Windows kunt u uit de greep van veel virussen blijven door een minderheidspositie te kiezen. Met WordPerfect heeft u geen last van macrovirussen voor Office. Voor WP zelf bestaan ze nauwelijks. De meest beruchte virussen van de laatste tijd, naast Bubbleboy bijvoorbeeld Melissa en Tsjernobyl, verspreiden zichzelf per e-mail en gebruiken daarvoor Outlook… omdat de meerderheid dat programma heeft. Gebruikt u een ander mailprogramma dan is de kans veel kleiner dat u van dit soort virussen nadeel ondervindt. De kans dat u ze zelf ongewild verspreidt is zelfs nul. Nadelen heeft deze strategie vrijwel niet. Uzelf bent het veiligst als niemand u navolgt; de gemeenschap daarentegen is gebaat bij een maximale diversiteit aan software.
Wij computergebruikers zijn varkens, allemaal aan elkaar verwant, en met duizenden op elkaar gepakt in een stal, waar we allemaal hetzelfde voer krijgen. Als één van ons ziek wordt, worden we het allemaal. Bewijs uzelf een dienst, word een wild zwijn.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.