Update Digi@taal
Herbert Blankesteijn, april 1996
Het boek 'Digi@taal' is bijna een jaar oud. De meeste boeken zijn op die leeftijd nog nieuw; wij hebben ons moeten afvragen of 'Digi@taal' niet moest worden herschreven. Het antwoord was nee. Hoewel er de nodige ontwikkelingen zijn geweest staat de boodschap van het boek nog fier overeind. Die is: de ontelbare mogelijkheden van computergebruik zijn de moeite van het verkennen meer dan waard, en wie zich daaraan waagt zal veel nuttige en leuke toepassingen ontdekken. Maar niemand moet zich verplicht voelen mee te doen. De computerhater en de beeldschermjunk staan geen van beide buiten de maatschappij, ze maken alleen een verschillende keuze.
Mensen moeten zich niet aanpassen aan de opmars van de computer maar andersom, en dat zal vanzelf gebeuren. Als maar genoeg mensen 'de boot missen', zal de boot moeten wachten. Maar waarom zou u niet de moeite nemen de boot, om nog even in de beeldspraak te blijven, eens goed te bekijken? Dit boek helpt u daarbij. Misschien gaat u dan toch wel een stukje mee.
Om terug te komen op het snelle tempo van de veranderingen, hier is een overzicht van de ontwikkelingen sinds het verschijnen van de eerste druk van Digi@taal in de zomer van 1995. Het geeft een indruk van wat er om u heen gebeurt, en het dient als aanvulling op de inhoud van dit boek. Lees Digi@taal, en u zult de ontwikkelingen vanaf nu beter, en met meer plezier, kunnen volgen. Prettige lectuur gewenst.
Augustus '95:
= Windows 95 verschenen.
September '95:
= US National Archives beslist: elektronische post van de regering moet worden bewaard als materiaal van historische waarde.
= PTT-Concurrent Libertel begint prijzenslag in de mobiele telefonie.
Oktober '95:
= Economische zaken zal ontwikkelingen rond de elektronische snelweg stimuleren met bedragen die toenemen tot 70 miljoen op jaarbasis tegen de eeuwwisseling. Doel: twee miljoen aansluitingen.
= Samenwerking Digicash in Amsterdam en Mark Twain Bank in Amerika leidt tot eerste echt mogelijkheid van betalen via Internet.
= Enertel, beoogd concurrent voor de PTT op het gebied van telefonie via draadjes, is terug bij af door afhaken NS (die over mooie glasvezelkabels beschikken).
November '95:
= OS/2 Warp voor 29 gulden gedumpt.
= De opvolger van de Pentiumchip, de Pentium Pro, gepresenteerd.
= Zaktelefoons gratis weggegeven bij proefrit met Daewoo auto's. Wel daarbij een abonnement nemen.
= Double speed CD-ROM speler voor 99 gulden.
= In de meeste grote steden is Pay Per View op de kabel nu realiteit.
= Eerste 'elektrische novelle' gepresenteerd. Interactief boek op CD-ROM, auteur Gert Jan van Schoonhoven.
December '95:
= Boek van Bill Gates 'The Road Ahead' (De weg die voor ons ligt) verschijnt, verkoopt goed maar wordt door critici neergesabeld als nietszeggend en niet origineel. Internet wordt erin doodgezwegen.
= Microsoft begint een nieuwszender met NBC.
= Compuserve probeert gebruikers van porno af te sluiten, maar moet bakzeil halen.
Januari '96:
= Wereldtentoonstelling opWorld Wide Web geopend.
= Universitair netwerk SURFnet neemt nieuwe, zeer snelle verbindingen in gebruik volgens ATM-technologie. Daarbij gaan de pakketjes data die bij één zending horen niet meer ieder een eigen weg, maar reizen ze in konvooi. Dat betekent een grotere zekerheid door de gebruiker; verzending of ontvangst van bestanden blijft niet meer steken, zoals soms gebeurt bij de gebruikelijke Internetverbindingen. Keerzijde is dat andere gebruikers dan soms een 'bezettoon' krijgen. In snelwegtermen heb je nu toeritdosering in plaats van files. In de praktijk zal met deze technologie de meest biedende voorrang krijgen.
= Netscape 2.0 vrijgegeven. Is (in gecomprimeerde vorm) 2,39 Mb groot. Netscape 0.9 was in die vorm nog 180 kB. Deze versie van Netscape kan Java-programmaatjes draaien (zie februari).
= Computerfabrikant Sun doet bod op Apple, de pionier met wie het financieel slecht gaat.
Februari '96:
= 45 fouten geteld in Pentium Pro.
= Eerste virus voor Windows 95 gesignaleerd.
= Wereldkampioen schaken Kasparov verliest een partij van de beste schaakcomputer van het moment, maar wint de match over 6 partijen met 6-2.
= Banken liggen overhoop bij de ontwikkeling van de chipknip, de elektronische portemonnee die de opvolger moet worden van de pinpas. Er dreigen verschillende versies te komen.
= NEC uit Japen zegt CD's te kunnen voorzien van een digitaal watermerk tegen illegaal kopiëren.
= Volgens de Volkskrant lopen de digitale muziekdragers DCC (Digitale Compact Cassette, Philips) en MD (MiniDisc, Sony) op hun laatste benen.
= Philips geeft bij de presentatie van de cijfers over '95 toe dat de verkoop van CD-i tegenvalt.
= Computertaal Java breekt door in de pers. Is al een jaar oud en is in de computerwereld het gesprek van de dag. Java maakt het mogelijk dat op het WWW tegelijk met bestanden een klein programma wordt meegestuurd waarmee je die bestanden kunt bekijken. Daarmee heb je altijd het juiste programma, altijd de laatste versie en je hoeft niet meer na te denken over welke versie je moet hebben voor jouw computer. Java werkt namelijk op elke computer. Er wordt gespeculeerd over 'uitgeklede' goedkope computers die dank zij Java Internet als 'harde schijf' zullen gebruiken, en niet meer zelf programma's en data opslaan. Maar waarschijnlijk is het minder riskant en op termijn goedkoper om de belangrijkste software zelf in huis te hebben.
= Telefoonmaatschappij AT&T in de VS geeft zijn 80 miljoen klanten vijf uur gratis 'cybertime' of onbeperkte toegang voor 20 dollar.
= Free World Dialup heet het systeem waarmee je via Internet iemand kunt opbellen (dat kon tot dusver niet - je moest van tevoren via e-mail afspreken dat je tegelijkertijd zou inloggen). Nu kun je met een lokaal telefoontje inloggen bij een centrale, die maakt een Internetverbinding met een centrale zo dicht mogelijk bij de gezochte persoon en daarvandaan gaat het weer via het gewone telefoonnetwerk. Zo betaal je veel minder dan het internationale telefoontarief, al kun je niet elke plek op Aarde bereiken.
= De fabrikanten die betrokken zijn bij de nieuwe standaard voor CD-technologie (HDCD voor High Definition of DVD voor Digital Video Disc) hebben toch weer ruzie. Nu over de manier waarop geluid moet worden gecodeerd, en over de scheiding tussen de Amerikaanse en Europese markten (voor filmproducenten van commercieel belang).
Maart '96:
= Prijzen van CD-recorders zakken door de grens van 2000 gulden.
= Volkskrant meldt moeilijkheden bij Nintendo en Sega. Ze lijden onder de populariteit van spelletjes op CD-ROM.
= Akkoord in VS over chip tegen geweld en sex in TV's. Hevige discussie volgt, ook in Nederland.
= Microsoft en Intel ontwikkelen standaard voor bellen via Internet.
= Apple, Netscape en Silicon Graphics komen een standaard overeen voor bewegende 3D-beelden op Internet.
= Philips introduceert een mogelijkheid om Internet te bezeilen zonder PC: met CD-i-speler en TV.
= Rapport-Van Traa over IRT-affaire verschijnt integraal op Internet en in Den Haag op interactieve teletekst.
= Kranten schrijven steeds vaker en dreigender over tekort specialisten op het gebied van automatisering.
= Voor het eerst leveren mensen hun belastingaangifte in via een modem of een floppy.
= Start Teleac-cursus Internet. Grote angst in Nederland voor extra drukte op het World Wide Web en de congestie die dat zal opleveren.
April '96:
= TNO presenteert computerprogramma dat mensen telefonisch kan enqueteren.
= Groningse hoogleraar Kooijman in oratie: beeldschermen stellen zulke hoge eisen aan ogen werknemers dat mensen sneller als slechtziend worden aangemerkt. Niet omdat hun ogen achteruitgaan, maar omdat afwijkingen die vroeger geen probleem waren, dat nu wel zijn.
= Aantal CD-ROM-titels gestegen tot 13.000 wereldwijd.
= Californisch bedrijf presenteert systeem voor het snel 'printen' van driedimensionale ontwerpen uit de computer. Het apparaat maakt 3D-objecten in een paar minuten.
= Quad-speed CD-ROM-speler (viervoudige snelheid) voor 99 gulden.
= President Clinton geeft de informatie van de GPS(Global Positioning System)-satellieten vrij. Daardoor kan iedereen met de juiste apparatuur van plm 1000 gulden overal op Aarde zijn positie tot op 10 meter nauwkeurig bepalen.
En zo gaat dat voorlopig nog wel even door.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.