Twijfels

Herbert Blankesteijn, Rondom tien-site, november 1999


 Het begon verkeerd. Mijn ene pc gaf lege pagina's bij Rondom Tien. Vermoedelijk omdat-ie geen Flash had, maar daar moet dan toch een melding van komen? Op mijn andere pc werkte het wel, al weet ik nog steeds niet of de Cees-animatie (wat een knullig poppetje! - was een fotoreeks niet leuker geweest?) geluid maakt. Hij praat, maar ik hoor niks.

Hulde intussen aan de redactie. Er is duidelijk intensief nagedacht over inhoud en vormgeving, er is gewerkt dat de toetsen eraf vlogen, en er is haast geen medium, aspect, invalshoek of groep te verzinnen die niet aan bod komt. Tekst, chat, video, animatie, gastenboek, wat een machtsvertoon.

En toch heb ik twijfels. Over zoiets simpels als een rechts afgebeeld menu. Wat haat ik vormgevers die dingen 'nu eens anders willen doen'. Menu's horen links, daar staan ze altijd, een menu rechts zie ik niet eens. Wie toegankelijk wil zijn moet zich conformeren.

Twijfel over interactiviteit. 'Rondom Tien in 2030' bijvoorbeeld zit vol overbodige klikmomenten. De zinnen die op moeilijke manieren een voor een in beeld verschijnen, hadden in één keer als tekst kunnen komen. Veel sneller. Dat artistieke gedoe. Ik verwachtte een video, discussie of verhaal over hoe het programma in 2030 zou functioneren, maar ik had het geduld niet om erop te wachten.

Twijfel over al die links midden in een tekst, waardoor ik gedesoriënteerd raak en niet meer weet in welk verhaal ik bezig was. Twijfel ook over de monumentale omvang. Elk wat wils, er is wat voor te zeggen. Maar ik verlang naar een evenwichtig artikel of een documentaire, waarvan ik niet na twee uur het gevoel heb dat ik duizend dingen heb overgeslagen.

De NCRV heeft zulke twijfels natuurlijk ook. Daarom: lekker doorgaan met experimenteren. Iedereen moet nog heel veel leren, en dit is de manier.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.