Muis zonder staart doet de Brinkman-shuffle

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 21-6-'95


Een draadloze trackball met een bereik van tien meter is handig voor het bedienen van een computer tijdens presentaties en dergelijke. Niet zo geschikt voor bureaugebruik.

In het dagelijks gebruik komt het snoer van de muis met van alles in conflict. Het raakt verward met andere draden die uit de PC komen, vooral die van het toetsenbord. Het wordt bedolven onder documenten of komt er juist bovenop te liggen, zodat de muis wordt weggezwiept als je een rapport opgraaft. Het zit klem in de perforator of de nietmachine. Dat snoer moet weg.

Dat snoer kan weg; er zijn radiografische muizen op de markt. Bereik meestal een meter of twee, genoeg voor de omvang van het gemiddelde bureau. Ze brengen een ongekend gevoel van vrijheid, althans gedurende de eerste week. Daarna ben je eraan gewend en zoek je nieuwe dingen om je aan te ergeren. Bijvoorbeeld dat de muis zelf onder papieren begraven raakt en dat er geen snoer is om hem aan terug te vinden.

In de sector kleine gemakken heeft Logitech nu iets nieuws. Een radiografische trackball met een bereik van wel tien meter, voor gebruik tijdens presentaties. Het probleem is daarbij niet het conflict van het snoer met obstakels, maar het feit dat je steeds naar de computer toe moet om op 'Enter' te drukken. Dat hoeft niet meer. Transparant scherm op de overhead, of PC aan het videokanon. en je doet de digitale Brinkman-shuffle. De draadloze trackball heet de TrackMan Live! en kost 499 gulden ex.

Bij gebrek aan presentaties op de agenda moest TW de TrackMan op zolder testen. Zelden verliep het installeren van een accessoire zo soepel. Ontvangeenheid in communicatiepoort, besturingsprogramma op de harde schijf en het werkte. Bijna Plug & Play. De trackball ligt lekker in de hand en heeft drie knoppen waarvan je er twee zelf kunt instellen. Bijvoorbeeld knop 2 is dubbelklik (dan hoef je nooit meer dubbel te klikken) en knop 3 is Page Down. Het apparaat heeft twee instellingen voor het bereik. Bij laag bereik was vier meter zo'n beetje de maximum afstand. In de stand 'groot bereik' was er bij een afstand van acht meter een gipsen muurtje nodig om de werking te belemmeren. Groter was de zolder niet. Met een extra grote muispijl en toegeknepen ogen (dat kan de TrackMan niet helpen) konden zo op de gewone manier programma's gestart en bestanden geopend worden.

Aan het bureau is de TrackMan minder handig - geen vlakke onderkant - maar daar is-ie dan ook niet voor bedoeld. De ontvanger kan twee radiomuizen tegelijk aan, dus misschien een snoerloze muis erbij...

Logitech 03465-66644


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.
  • ??