Douchecabine wordt sauna

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 31-8-'94


Al weer uitgekeken op uw bubbelbad, uw zonnebank en uw waterbed? Of hebt u dit soort voorzieningen juist niet, omdat u alleen maar kunt leven met een eigen huis-sauna? In beide gevallen is redding nabij. De firma Hodex uit Den Bosch betreedt de markt met een stoomgenerator die elke douchecabine tot sauna omtovert. Volgens Hodex kan een doe-het-zelver een en ander probleemloos installeren.

Sauna's waren natuurlijk allang te koop, maar de aanleg was nogal ingrijpend, zowel financieel als qua werkzaamheden. Een saunaatje inclusief cabine, Turks stoombad in 5 klimaten, zijspuiters, voet-, nek- en schoudermassage, bad en whirlpool, verlichting en radio komt al gauw op 15 mille.

De Doe-het-zelf Stoom-Unit van Hodex is een kastje dat buiten de douchecabine wordt gemonteerd. Hij moet worden aangesloten op het lichtnet en de waterleiding. Gewenst is verder een drain, een afvoer op de riolering die elke keer na gebruik de ketel laat leeglopen ter voorkoming van kalkaanslag. Natuurlijk moet de stoom de douchecabine in, dus moet er een gat in de wand van de cabine worden geprikt en daar moet een leidingkje naar toe. En dan is er nog een dak nodig op de cabine, anders zitten we in een schoorsteen met goeie trek. Conclusie: 'in een handomdraai', zoals het persbericht van Hodex het uitdrukt, gaat dat zeker niet. De Stoom-Unit kost 3200 gulden, maar wie geen ingenieur is huurt een installateur en is dus duurder uit.

Gelukkig is laat-20ste eeuws decadent genot ook met eenvoudiger middelen te bereiken, mits de badkamer voldoende krap is. Men sluit de deur, elimineert zoveel mogelijk de ventilatie en gaat heet douchen. Het zicht loopt snel terug tot nul en binnen tien minuten ontstaan een temperatuur en een vochtigheid die voor toevallig binnenkomende huisgenoten niet te harden zijn. En zo komen we vanzelf tot de slotsom dat alleen een dakje op de douchecabine ruimschoots volstaat.

Hodex bv
Postbus 2271
5202 CG Den Bosch


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.