Communicatiestation voor de PC

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 21-8-'96


De microelektronica heeft als gevolg dat veel apparaten samensmelten. Zo heb ik een fax, maar die is overbodig sinds er een faxmodem naast staat. Printen om te faxen is gelukkig niet meer nodig. Voor ontvangen van faxen gebruik ik de fax wel, anders moet de PC steeds aan blijven. En ik heb een ingewikkelde opstelling met een antwoordapparaat zodat mensen tijdens mijn afwezigheid kunnen faxen f inspreken. Helaas werkt dat niet in alle gevallen. Er zijn wel 'antwoordfaxofoons', lang leve het samensmelten, maar die hebben weer geen modemfunctie.

Er kan dus nog veel meer, intensiever en beter worden samengesmolten en dat bewijst de 'Spiderman', een faxmodemantwoordapparaatprinterverlengstuk. Hij heet zo vanwege de vele draden die erop worden aangesloten om alle mogelijkheden te gebruiken. De vorm van het apparaat, een driehoek met afgevijlde punten, laat de snoeren naar links en rechts uitsteken, en de lampjes op het front accentueren het monster-achtige voorkomen. Apart, dat zeker. Maar in zijn grensverleggende ambities is de fabrikant iets te ver gegaan bij de keuze van de kleur van de bedrading. Dat is een blaartrekkend soort Barbieroze, dat hier thuis alleen door dochter van zes wordt gewaardeerd. Dat kun je in een kantoor niet maken.

Wat doet de Spiderman? Je zou een boomdiagram moeten tekenen. Hij neemt de telefoon op en bepaalt of er een fax, een computer of een mens belt. In het laatste geval gaat het gesprek naar de telefoon, of de antwoordapparaatfunctie wordt ingeschakeld, afhankelijk van hoe je de Spiderman hebt ingesteld. Als antwoordapparaat beschikt de Spiderman niet over bandjes maar over een elektronisch geheugen dat maximaal twaalf minuten aan boodschappen kan opslaan (1 MB).

Een bellende computer wordt doorgegeven aan het communicatieprogramma dat u daarvoor hebt draaien. Wilt u dit niet, dan valt deze mogelijkheid uit te schakelen. In het geval van faxen wordt het echt interessant. Spiderman kan een fax terstond doorgeven aan de faxsoftware, maar staat de computer uit, dan kan de fax rechtstreeks naar de printer, die daartoe door de Spiderman zelf kan worden aangezet. Ook de printer staat dus niet continu aan. Krijgt u de faxen liever in de computer, dan kunnen ze worden opgeslagen tot u Spiderman's geheugen met de PC leegzuigt. Hoe meer faxen hij bewaart (maximaal 20 pagina's), hoe minder gesproken berichten hij kwijt kan. Het geheugen valt uit te breiden tot 16 MB.

De dagen van de fax zijn geteld (elektronische post is namelijk veel handiger), maar het zijn er nog een heleboel. Lang leve dus de samensmelting. Hoewel: als de Spiderman stuk zou gaan zit u n zonder modem, n zonder fax, n zonder antwoordapparaat.

Computerlijn, 0251-229106


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.