Licht van de zon

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 6-9-'95


Met een zonnelamp heb je geen bedrading nodig in de tuin. Kennis van hemelmechanica komt wel van pas, want juist in de winter heeft hij zoveel mogelijk zon nodig.

Er moet een lamp in de tuin. Dat is prettig bij het buiten zitten, nuttig bij het binnenzetten van de rommel voor het slapen gaan en geeft een veilig gevoel in verband met inbrekers. Maar hoe krijg je 220 Volt op de plek waar de lamp idealiter moet komen? Graaf je de draad in? Timmer je hem tegen de muur? Of monteer je de lamp dan maar waar toevallig een aansluitpunt is? Hoe zit het eigenlijk met regenwater?

Het alternatief is een lamp te zoeken die zulke zorgen niet met zich meebrengt. Siemens maakt zoiets, voor 219 gulden op de Nederlandse markt te koop: een lamp die zijn stroomvoorziening zelf regelt met behulp van zonnecellen en een accu. Hij kan dus overal staan, in de grond geprikt met de bijgeleverde paal of ergens vastgeschroefd met een dito houder. Een lichtgevoelige cel schakelt de lamp aan zodra het donker begint te worden. Het produkt heet voor de hand liggend de Solarlamp.

Overal staan? Nou nee eigenlijk. Zo'n zonnelamp kan alleen daar staan waar wel eens zon komt, zegt de gebruiksaanwijzing. In de meeste burgermanstuintjes (omheinde rechthoekjes met enige begroeiing) valt daarmee een kwart tot driekwart van de oppervlakte af. Pontificaal midden op het gazon zul je de lamp ook niet willen hebben - de lamp is er voor de tuin en niet andersom.

Als er een plekje gevonden is, is het volgende waar je rekening mee moet houden: de winter. In de winter is er vaker bewolking, de zon is minder lang op en bovendien staat-ie lager. Dat betekent minder stralingsintensiteit maar vooral: langere schaduwen. Misschien komt dat plekje bij nader inzien helemaal niet in aanmerking. Laat uw kennis van hemelmechanica en goniometrie hier voor de zekerheid op los. Als de lamp een permanente plaats heeft kun je hem incidenteel ergens anders een gezellige avond laten bijlichten - desnoods bij de buren. Je schroeft hem uit zijn houder en zet hem op tafel of je neemt hem mee met prikker en al. Het moet gezegd dat het licht nogal TL-achtig is, dus minder gezellig dan een fakkel.

De Solarlamp is erop voorbereid dat de nachten 's winters langer zijn. Hij kan op een laag pitje, zodat de accu's het langer volhouden. De accu's zijn overigens van een makkelijk verkrijgbaar standaardformaat en zijn eenvoudig te vervangen. Met het lampje zou dat wel eens anders kunnen liggen. Dat is een spaarlampachtig geval van een onduidelijk model dat tamelijk permanent bevestigd lijkt. Aan de andere kant, als spaarlamp hoort het ding extreem lang mee te gaan.

Verwacht gaan leeslamp. Zelfs in de zomerstand geeft de Solarlamp net voldoende licht om de duisternis weg te nemen. En mogelijk voldoende om inbrekers enigszins af te schrikken. Tenzij die juist af komen op die aparte en niet al te goedkope Solarlamp.

Pro-Idee, 01612-20594


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.