Nagebootste boer kan echt klagen

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 24-8-'94


Een van de nuttigste gebruiksmogelijkheden van de computer is de simulatie van problemen die moeilijk door algebra of experiment zijn op te lossen. Bovendien is simuleren leuk. Computermodellen van filevorming zouden het prima doen als spelletje met een leuke grafische interface. Een gratis suggestie, geen dank.

Zoiets kan mensen plezier brengen, en winst. Dat bewijst het in Californie en Londen gevestigde bedrijf Maxis met simulatiespelletjes waarin onder andere een mierenhoop, het besturen van een stad en het beheer van een ecosysteem worden nagebootst. De kunst daarbij is niet een tegenstander verslaan maar omstandigheden het hoofd bieden - omstandigheden die de gedaante hebben van natuurwetten (openbare voorzieningen moet je onderhouden, dieren moeten eten), en van toevallige gebeurtenissen zoals branden.

Een van de laatste in de serie is SimFarm. De speler is boer en moet zijn bedrijf lonend maken. Je kunt de boerderij van de grond af opbouwen. Klimaat, grondsoort, landbouw en/of veeteelt, alles is naar keuze. Het programma is niet te beroerd om daarbij te adviseren en maakt bijvoorbeeld duidelijk dat mais veel nutrienten gebruikt en dus beter in rotatie met andere gewassen verbouwd kan worden. Je moet wegen en irrigatiekanalen aanleggen, investeren in landbouwmachines (anders moet je ze in de oogsttijd leasen en dat is op termijn duurder) en een schuur bouwen anders gaan je machines roesten. SimFarm genereert een vijfdaagse weersverwachting en op de oogst kun je vooruitlopen door op de termijnmarkt te speculeren.

Toch gaat er nog te veel vanzelf bij SimFarm. Als je even niet kijkt blijkt je machinepark al geoogst en opnieuw gezaaid te hebben en hoef je alleen nog maar te verkopen. Andere dingen gaan te makkelijk: als ongedierte de kop op steekt is drukken op de knop 'Spray Pesticide' afdoende. Het kost alleen wat geld. Evengoed blijkt het nog een hele toer om zelfs een klein bedrijf winstgevend te maken. Er gaat altijd wel iets mis en ongemerkt zit je met de muis in de hand te klagen als een echte boer.

Maxis London
18/20 St John's Street
London EC1M 4AY
Engeland
tel 00-44-71-490 2333
fax 00-44-71-490 2177


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Menu Overige Software.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.