Verleden, heden en toekomst
Herbert Blankesteijn, Intermediair 16-9-'99
Howard Aiken was lui en droomde van een machine die ingewikkelde berekeningen voor hem zou doen. Dus heeft hij zich een leven lang suf gewerkt en gerekend, om zijn machine te realiseren en te ontwikkelen.
Aiken wordt beschouwd als de geestelijke vader van de Harvard Mark1, een van de eerste computers, die tussen 1937 en 1944 werd gebouwd. IBM betaalde en leverde de technologie. Later is er geruzied over wie nu eigenlijk de 'uitvinder' was: Aiken of IBM. Biograaf I. Bernard Cohen bewandelt in Howard Aiken: Portrait of a Computer Pioneer de middenweg en stelt vast dat Aikens belangrijkste bijdrage aan de computerwetenschap het opleiden was van de studenten die na hem zijn werk zouden voortzetten.
Het boek over Aiken is onderdeel van een serie over de geschiedenis van de computer die verschijnt bij MIT Press. De geschiedenis van de computer is nog kort, maar de ontwikkelingen volgen elkaar met zoveel heftigheid op dat er haast niet genoeg kan worden geboekstaafd. Toch overdrijft MIT Press met Makin' Numbers. Dat is een aanvullende bundel artikelen door veertien mensen die met Aiken te maken hebben gehad, waaronder Cohen weer als samensteller.
Leuk is nog de onderzoeksaanvraag van Aiken zelf, die uitmondde in de Mark1. Zo ook de technische specificaties van de Mark1. Daarna loopt het uit de hand. Aiken als leraar, Aiken in de Tweede Wereldoorlog, Aiken thuis. Hij is potverdorie Einstein niet. En de meeste contribuanten zijn geen schrijvers. Het lijkt wel of de uitgever Cohens ruwe materiaal voor de biografie ook tussen twee kaften heeft willen stoppen. Er zitten zelfs uitgetikte interviewfragmenten bij. Makin' Numbers is waarschijnlijk alleen de moeite waard wanneer je een van de veertien co-auteurs bent.
In de tegenwoordige tijd vinden we The BeOS Bible, de handleiding voor het alternatieve besturingssysteem BeOS. (OS staat voor Operating System, en Be is het bedrijf dat het maakt.) BeOS is een interessante mogelijkheid voor wie Windows zat is. Zoek wel eerst op www.be.com uit, of uw apparatuur door BeOS kan worden bestuurd en of de software die u nodig hebt voor BeOS te krijgen is.
Wie BeOS koopt voor 70 dollar, ontvangt een cd met daarop een digitale handleiding. Maar het boek is uitgebreider, en dat krijg je erbij voor 10 dollar extra (winkelprijs in Nederland 90 gulden). Daarin onder andere interviews met bij de ontwikkeling betrokken personen en informatie over geschikte software. Er zijn ook hoofdstukken die niet in het boek staan: die staan op een website die alleen voor kopers van het boek toegankelijk is. Het betreft meer gespecialiseerde stukken tekst over games en over scripts, een soort programma's die de gebruiker zelf kan schrijven.
Sinds juni is de nieuwe versie van BeOS uit: nummer 4.5. Het boek (uit begin 1999) is niet vernieuwd; er staat een update op de site. Dat is niet consequent: wie graag een boek gebruikt wil natuurlijk een actueel boek. Wie overweg kan met een bestand, wil het hele boek in die vorm. Dat zal de toekomende tijd dan wel zijn.
I. Bernard Cohen, Howard Aiken: Portrait of a Computer Pioneer. MIT Press, f 100,- ISBN 0-262-03262-7.
I. Bernard Cohen (red.), Makin' Numbers, MIT Press, f 110,- ISBN 0-262-03263-5.
Scot Hacker, The BeOS Bible, Peachpit Press, f. 89,- ISBN 0-201-35377-6
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.