Roest uit een pakje is weerbestendig

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 12-10-'94


Een glanzende, bekwaam gefotografeerde brochure duikt op ter redactie. Met een prijslijst: roestige kettingen vanaf 159 gulden per meter, afhankelijk van de schakelgrootte. Stukken afgedankte hijskraan vanaf 646 gulden. En voor 330 piek bent u eigenaar van een doos met 20 stuks oud ijzer, gegarandeerd stijf van de roest. Exclusief verpakking, verzending en BTW.

Voor de één is roest een plaag, voor de ander handelswaar. Denk aan de vele kunstwerken die in Nederland op openbare plaatsen artistiek staan te corroderen, voor zover ze niet door ongeletterde buurtbewoners zijn omgehaald. De afzender van de brochure met roestige artikelen is de 'architectural sculptor' Graham Sweet uit Cardiff. Sweet maakt een broodwinning van, geloof het of niet, kunstroest.

Sweets werkstukken zijn niet eens van metaal. Hij gebruikt polystyreen, beter bekend als piepschuim, dat ook in trek is bij decorbouwers van televisieprogramma's. Vederlicht en makkelijk te bewerken. Hij heeft een smeersel uitgevonden dat het - ozonvriendelijke - polystyreen het uiterlijk geeft van verroest ijzer. Roept nostalgische gedachten op aan ons industriële verleden, mijmert de brochure. 'Rustlite' heeft Sweet het spul gedoopt en hij heeft er succes mee bij het decoreren van stands op beurzen. Zo was zijn werk op de laatste Aquatech te bezichtigen en staat het binnenkort in Düsseldorf, Birmingham en weer in Amsterdam. Ook verschillende grote warenhuizen in Londen nemen zijn sculpturen af. 'Laatst heb ik zelfs oud roest aan de Japanners verkocht,' meldt de maker trots. Kunstroest is minder vies, het roest niet (althans niet verder), het is weerbestendig en het vermindert de brandbaarheid van het aangenaam lichte polystyreen. Wel is de imitatie zo goed dat het bij aanraking verkruimelt. Scherpe randen kunnen schaafwonden veroorzaken. Sweet beveelt dan ook het gebruik van handschoenen aan.

Over de samenstelling van zijn produkt wenst Graham Sweet niets los te laten. Hij heeft het merk gedeponeerd. Hoewel het hem geregeld wordt gevraagd heeft hij nog geen licenties uitgegeven. Ik hij daar wel toe bereid? 'Dat hangt van de aanbieding af.'

Graham Sweet: 00-44-1222 522510


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.