Leergierig horloge bedient TV

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 22-2-'95


De Wrist Remote van Casio is een horloge dat de afstandsbediening van vrijwel elk denkbaar apparaat kan imiteren.

Ze kunnen zo veel tegenwoordig dat je er moe van wordt. Wekkers met ingebouwde radio's en omgekeerd. Faxen met antwoordapparaat en telefoon. Computers annex televisietoestellen. Niets verbaast meer. Alles kan met alles worden ge´ntegreerd.

Toch verschijnt er soms nog een snuisterij waar je van opkijkt. Een voorbeeld is de 'Wrist Remote' van Casio. Het lijkt een normaal horloge, met ingebouwde stopwatch, wekker en rekenmachine. Maar het is ook een afstandsbediening voor bijvoorbeeld televisie of video.

Echt iets voor doorgeslagen technofielen denkt u, en dat klopt wel. Aan de andere kant kent iedereen het hinderlijke luxeprobleem dat hiermee wordt opgelost: de afstandsbediening is zoek, of kapotgevallen op de plavuizen. Een horloge is niet zoek (tenminste niet als je eenmaal voor de tv zit), valt niet zo gauw en valt zeker niet zo gauw kapot, want is lichter. Goede diensten bewijst de Wrist Remote als de kinderen de originele afstandsbediening hebben. Als ze de tv niet vlug genoeg zachter zetten doe je het gewoon zelf. Of meteen uit, dat zal ze leren.

Het is bekend dat een afstandsbediening van de ene fabrikant niet werkt op een toestel van de andere. Welke apparaten bedient de Casio? Allemaal. Hij kent 42 instellingen als tv-afstandsbediening en 42 voor de video. In de gebruiksaanwijzing staat welke instelling hoort bij welk merk en de bezitter kan eenvoudig kiezen. Er is een tv-stand en een videostand, allebei apart op een merk in te stellen. Voor het geval dat uw televisie of video er toch niet bij zit heeft de Wrist Remote nog een sympathieke feature: als u de afstandsbediening nog heeft, kan de Wrist Remote deze imiteren. Met een druk op een knop zet je hem in de leerstand, je houdt hem tegenover de te kopiŰren afstandsbediening en elk van de zestien knopjes van het horloge kan dan een signaal na leren doen. U kiest welk knopje wat gaat doen.

Omdat het gelezen signaal domweg wordt ge´miteerd en omdat elk knopje apart geprogrammeerd kan worden, zijn er niet of nauwelijks beperkingen. Het TW-testexemplaar werkt op de stereo, de videocamera, de CD-i speler en zelfs op de airconditioning bij de baas. Door elkaar kan ook, zodat nu de helft van de leergierige knopjes de stereo bedient en de andere helft is gereserveerd voor functies van de tv-afstandsbediening die niet in de standaard tv-stand voorkomen.

Een nadeel is natuurlijk dat de knoppen zo klein zijn. In de praktijk levert dat geen problemen op, behalve bij gebruik als muis voor de CD-i speler. Dan moet zo'n knopje soms lang achter elkaar ingedrukt worden gehouden en dat gaat niet. Een warm aanbevolen gebruiksmogelijkheid is verder het plagen van zappende kennissen en collega's. Dat zal wel lukken.

Jansen, Post & Cocx, 020-5550555


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.