Goedkoop ontwerpen en animeren in 3D

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 21-2-'96


3D-ontwerpsoftware is nu voor een zeer lage prijs beschikbaar. Het pakket Raytrace heeft onuitputtelijke mogelijkheden; de beperkende factor is de kracht van uw PC.

Een jaar of zeven geleden: ik kreeg een video van een expert op het gebied van computeranimatie. Wat ik kreeg was geen commercieel videoprodukt en ook niet een stukje video gemaakt met commerciële software, maar een wetenschappelijk experiment. Mensen aan een universiteit in de VS hadden het uiterste uit hun computers gehaald en daarbij een nieuwe techniek toegepast die sneller realistische beelden opleverde: Ray-tracing.

Ik zag glazen bollen door een landschap zweven. In elke glazen bol zag ik het landschap op z'n kop - dat heb je nu eenmaal met een bolle lens. Het beeld in elke glazen bol veranderde naarmate de positie van de betreffende bol anders werd. Ook waren er schaduwen, reflecties in een vijvertje, en daarin weer die bollen met hun lenswerking. 'State of the art' zeven jaar geleden, nu bij de kruidenier. Het pakket Raytrace van Domus kan dit namelijk ook, voor 119 gulden. Nu ik dit schrijf wordt mijn eerste 3D-afbeelding 'gerenderd'.

Je kunt met Raytrace 3D-voorstellingen maken, opgebouwd uit geometrische figuren of zelfgemaakte varianten daarop. Om de aanblik van zo'n tafereel te bepalen is het belangrijk steeds materiaalkenmerken op te geven: is het object doorzichtig, spiegelend, glanzend of dof, wat is de kleur enzovoort. Dan is de belichting van belang: waarvandaan komt het licht, wat is de kleur...? Waar staat de camera? En het beeld wordt uitgerekend door het licht achterwaarts te volgen. Je moet niet alle lichtstralen uit een lamp berekenen en dan ontdekken dat de meeste het oog (dan wel de camera) niet bereiken. Daarom is het oog juist het vertrekpunt en wordt van elke lichtstraal die het oog bereikt de herkomst getraceerd, desnoods dwars door transparante objecten en via een x-aantal spiegelende oppervlakken.

Om rekentijd te besparen verzamelt het programma de noodzakelijke gegevens eerst met een draadmodel op het scherm en pas daarna wordt het eigenlijke plaatje gegenereerd, het zg. renderen. Omdat dat nog altijd rekenintensief werk is, kun je daarbij verschillende processorsparende maatregelen nemen: schaduwen en andere complicaties vergeten, lage resolutie, en kiezen voor een extra lage rekensnelheid om tijdens het renderen nog iets anders te kunnen doen op de computer.

Raytrace kan Autocad-bestanden bewerken. Ook kun je je voorstellingen laten bewegen zodat er animaties ontstaan. Alleen voor een goede kwaliteit video, beeldvullend, met goede resolutie en vloeiende bewegingen, moet zelfs een snelle PC zich uit de naad werken. Die zal dan enkele uren - of dagen - niet beschikbaar zijn voor schrijfwerk.

Domus, 020-4953030


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.