Plafondklok voor rechts- en rugslapers

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 13-12-'95


Een veelbelovend idee: een wekker die de tijd op elk oppervlak projecteert. Maar de uitvoering laat te wensen over.

Het is zo'n luxeprobleem waarvan je je het bestaan pas realiseert als zich een oplossing aandient. Klokkijken midden in de nacht. Je moeten omdraaien om de wekker te zien, terwijl je liever blijft liggen. Reiken naar de knop van het bedlampje. Een display lezen dat ervan uitgaat dat je je hoofd rechtop houdt. Kan niet meer, in deze klantgerichte tijd.

Het techneutenpostorderbedrijf Conrad in Boekelo verkoopt een digitaal wekkertje dat de tijd op wand of plafond kan projecteren (f. 69,95). Behalve een gewoon LCD-display heeft het klokje een draaibare projectielens. Een leuk en handig idee, want je hebt links-, rechts-, rug- en buikslapers. Het lichtniveau is goed gekozen. De slaapkamer is niet meer pikkedonker maar prettig schemerduister; de tijd is 's nachts goed te lezen.

De verdere uitvoering is minder handig. Het geringste probleem is nog de scherpte. De miniprojector is afgesteld op 'ver weg', zodat op minder dan een halve meter de geprojecteerde tijdaanduiding hinderlijk onscherp is. Een ander punt is de stroomvoorziening. Een digitale klok werkt meestal op batterijen; zo ook deze. Maar het lampje van de projector zou de batterijen te snel laten opraken dus daarvoor heb je een 3 Volt-adapter nodig - die overigens niet bij de prijs is inbegrepen. Het zou handig zijn geweest als je, bij gebruik van de adapter, de batterijen had kunnen weglaten. Nu zit je met een merkwaardige dubbele stroomvoorziening.

Nog curieuzer is het gedrag van de projector. Bij het draaien van de projectielens, bijvoorbeeld van de wand naar het plafond, kantelt het beeld. Een voorbeeld: als de wekker rechts van het bed staat (gezien vanuit de slaper) en de projector wordt op de wand achter de wekker gericht, dan wordt de tijd op een verticale regel geprojecteerd, te lezen van boven naar onder. Precies wat je nodig hebt als je je hoofd niet wilt optillen. Maar hoe verder je de projector naar boven richt, hoe meer het beeld op z'n kop gaat staan. Staat de tijd eenmaal op het plafond, dan is dat langs een lijn van hoofd- naar voeteneind, dus net negentig graden verkeerd voor de rugslaper. Hiervoor kan de bezitter niet corrigeren, behalve door de wekker te draaien. Om de tijd op het plafond goed te krijgen moet je het apparaat met de LCD-display naar het voeteneinde richten.

Je zeurt, zult u zeggen, met de tijd op het plafond heb je de display toch niet meer nodig? Nee, maar als je links in het bed ligt en je wilt de tijd daar op de muur hebben, wordt het nog gekker. Dan moet je de Time Projektor op z'n kop leggen, bovenop de knopjes die de wekfuncties bedienen... Dus alleen voor rechts- en rugslapers is de Time Projektor een leuk gadget.

Conrad, 06-0996600


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.