Het bedrijfsarchief in een suikerklontje

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 7-6-'95


Pereos is een draagbaar backupsysteem met minuscule cassettes waar een Gigabyte op kan. Traag en vrij duur, maar bij onmisbare gegevens geeft dat niet.

Tapesystemen worden weinig meer gebruikt, behalve voor het maken van backups. Tape kan dun zijn en lang en is dus geschikt voor het vastleggen van grote hoeveelheden data. Zoeken op een tape blijft onhandig maar in het geval van backups doet de snelheid er minder toe. En de omvang van de apparatuur ook niet: de tapestreamer heb je alleen op kantoor nodig.

Tenzij je rondloopt met een notebook. Dan is het een veilig gevoel een backup in je binnenzak te hebben - als tenminste de tapestreamer ook aan boord is. Datasonix levert sinds kort het systeem Pereos: een cassetterecorder zo groot als een pakje sigaretten met cassettes van het formaat suikerklontje. Wéér een nieuw formaat waarvan je moet afwachten of het zal aanslaan. De specificaties zijn verbluffend: op elke cassette gaat een Gigabyte. Zo kun je ook het hele bedrijfsarchief op een paar kubieke centimeter bij je hebben. Prijs: f. 2700,- ex. en f. 155,- voor een cassette.

TW sloot een testexemplaar gemakshalve aan op de bureau-PC (486SX-33). Aansluiten en installeren was eenvoudig. Zonder al te veel aanloopmoeilijkheden begon Pereos aan de eerste backup van de harde schijf, inclusief de 12 Mb aan Pereos-bestanden. De software gaf continu heel attent informatie over de toestand van de batterijen (een adapter is ook mogelijk), de koppen, en over de bezigheden van de recorder. Tijdens het maken van de backup begaven de batterijen het, maar na vervanging ging het systeem gewoon verder waar het gebleven was.

Het meest opvallend was de traagheid. Het kopiëren ging met ongeveer een Megabyte per minuut. Dat is op zichzelf niet zo erg want tijdens het maken van een backup kun je wat anders doen (niet op deze PC overigens want die was zo druk met Pereos dat zelfs het schrijven van een brief niet goed wilde lukken). En het hoeft maar één keer want na de eerste backup houdt Pereos zelf in een database bij welke files er zijn gewijzigd en alleen die wijzigingen worden later toegevoegd. Daarbij worden de oude versies niet gewist zodat de toestand van het systeem van elke gewenste datum later kan worden teruggehaald.

Een groter probleem was de snelheid van de software en van de cassetterecorder voor hij kan lezen of schrijven. Met het wegschrijven of ophalen van een paar K ben je minutenlang bezig. Als het belangrijke K's zijn die niet op een andere manier kunnen worden meegenomen is dat natuurlijk geen bezwaar.

TOPCAD, 078-313434


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.