De laatste installatieprocedure

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 29-11-'95


Computeraccessoires volgens de standaard PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) moeten installatieproblemen de wereld uit helpen, liefst ook op de bureau-PC. Maar dat gaat zomaar niet.

Veel notebookcomputers zijn voorzien van een PCMCIA-gleuf. Daarin passen credit card-achtige hulpstukken die er allemaal hetzelfde uitzien maar volstrekt verschillende functies kunnen hebben: een modem, een geheugenuitbreiding, een netwerkaansluiting. PCMCIA is een standaard, daardoor kan de ene kaart plaats maken voor een andere terwijl de computer de wissel zelf opmerkt en zich aanpast. Geen moeizame installaties dus.

PC's worden zelden met PCMCIA-drive aangeboden. Dat is jammer want het leven is zonder installatieprocedures een stuk makkelijker. Bovendien, als je een PCMCIA-geheugen hebt voor je notebook, zou je dat graag willen uitlezen op je PC. Een PCMCIA-modem zou je ook op kantoor willen gebruiken, dan heb je maar ťťn modem nodig.

Er zijn voor de PC losse PCMCIA-drives te koop. Een inbouwgleuf dus, waarmee de computer die kaartjes slikt en herkent. Je moet zo'n drive alleen, we durven het bijna niet te zeggen, wel eerst even installeren.

We kregen van Psion de Gold Drive (f.299,-), in te bouwen in een toren, en een Gold Card modem, en van ARN een MC2-Vision adapter (f.320,-). De laatste zag er weliswaar het minst elegant maar wel het makkelijkst uit: voedinkje, extern doosje waar een kaart in past, kabeltje voor in de seriŽle poort. Belangrijke beperking: alleen geschikt voor modems. Dat is niet in de geest van PCMCIA, maar vooruit, we hadden die modem van Psion dus die ging erin. Volgens de handleiding van de modem moest er een bijgeleverd programma worden geÔnstalleerd en vanuit de autoexec.bat worden aangeroepen. O jee. Voorschrift opgevolgd, het werkte niet.

Na veel pogingen nog steeds niets. Erger, na verwijderen van hard- en software werkten de oude spullen ook niet meer. [Alle Windows-communicatieprogramma's weigerden dienst, al gaven ze allemaal een andere reden op. DOS-spullen werkten wel. ]Twee dagen later bleek het terugplaatsen van de reservekopieŽn van win.ini en system.ini het juiste middel. Kennelijk had een van de installatieprogramma's daarin zitten knoeien, zonder dat te melden.

Volgens de importeur van ARN-artikelen werkt het meestal wel. Wij geloven dat onvoorwaardelijk. Er zijn inderdaad problemen tussen de MC2Vision-adapter en sommige Psion-modems. Ook modems van Nokia en Gipsi doen het niet zomaar. Daar zijn intussen oplossingen voor bedacht, maar daarvoor moet je wel even wat modemcommando's intoetsen. Het is niet wat wij ons voorstellen bij een 'standaard'.

De Gold Drive is geschikt voor alle typen PCMCIA-apparaten. Je moet hem wel even inbouwen. De drive met de gleuf in een 3,5 inch vakje voor in de systeemkast, een interfacekaart achterin, een kabel van moederbord naar interfacekaart, een kabel van interfacekaart naar drive, software installeren... We geloven onvoorwaardelijk dat het zal werken.

MC2-Vision: ITC, 073-6441050
Gold Drive: Psion, 020-6533033


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.