Nieuwe pc? Vandaag niet, dank u.

Herbert Blankesteijn, Intermediair 5-11-'99

Bent u aan een nieuwe computer toe? Ik betwijfel het. Zelfs als je de nieuwste programma's wilt kunnen gebruiken, kun je met een twee jaar oude pc goed uit te voeten. Het ziet er niet naar uit dat dat snel verandert.

Vijf jaar geleden had ik een pc waarop ik prima kon tekstverwerken. Hij faxte, kon het toenmalige Internet redelijk aan, en vertoonde aardig bewegend beeld en geluid. Maar ik wist dat hij onbruikbaar was om foto's of geluid te monteren. Drie jaar geleden had ik er een die meer in zijn mars had. Daar kon een scanner op worden aangesloten. Maar ik wist dat ik voor het maken van cd's een snellere nodig had. Die heb ik nu; deze computer is nu ruim een jaar oud. En nu weet ik het niet meer. Waarvoor zou ik een nog snellere pc nodig hebben?

Video misschien. Het monteren van videobeelden vereist een snellere computer, met veel meer geheugen en schijfruimte. Maar wil ik dat?

En u? U ziet misschien de noodzaak niet in van cd's branden, foto's bewerken en geluid monteren. Dat betekent dat u zich met mijn pc van vijf jaar geleden uitstekend zou kunnen redden. De toepassingen waarvoor je de nieuwste pc nodig hebt, zijn door de jaren heen steeds meer obscuur geworden. Bijna niemand monteert video, want het is een bijzonder tijdrovende hobby.

Iedereen weet waarom we toch nieuwe pc's zijn blijven kopen: nieuwe tekstverwerkers en dergelijke produceerden bestanden in een nieuw formaat dat door oude pc's met oude software niet kon worden gelezen. Dat nieuwe formaat was nodig om nieuwe snufjes mogelijk te maken, maar die waren zo obscuur dat niemand ze gebruikte. Voorbeeld: de mogelijkheid in Word 97 om direct te klikken op een internetadres. Nieuwe programmatuur voor internet heeft vooral geholpen om webpagina's vol te pompen met reclame

Het tijdperk van de werkelijke vernieuwingen is afgelopen. Kijk naar de systeemeisen op de dozen in een softwarezaak: je hebt bijna nergens een Pentium II voor nodig, laat staan een Pentium III. Een dvd-speler met video-afspeelmogelijkheid kun je installeren op een pc van drie jaar oud. Mocht de computer wat traag worden dan is een paar megabyte extra geheugen een probaat middel. Schiet de opslagcapaciteit tekort, dan is het (laten) plaatsen van een extra harde schijf een eenvoudige en betaalbare operatie.

Sommige mensen zijn altijd hun XT-tje met WordPerfect 4.1 trouw gebleven. Hulde. Andere doen het nog steeds met Windows 3.1 op een 386. Prima. Volhouden. Mocht u op zoek zijn naar een andere computer, neem dan de allergoedkoopste die uw computerwinkel nog durft te verkopen. Meer dan 1500 gulden hoeft u niet kwijt te zijn. Of kijk of u op de tweedehands markt nog goedkoper uit bent. Naarmate minder mensen beschikken over een state-of -the-art computer zal het voor softwaremakers minder lonen om programma's te schrijven waar zo'n bakbeest voor nodig is, zoals een nóg massievere versie van Windows. Kunnen ze zich eindelijk werpen op het verbeteren van de kwaliteit.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.