Notebooks worden duur gehouden

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 18-9-'96


Computerkopers krijgen steeds meer waar voor hun geld. Voor hetzelfde bedrag kun je steeds meer computer kopen. Voor dezelfde PC hoef je al maar minder te betalen. Vooral dat laatste is een zegen voor wie weinig geld heeft, geen haast of geen behoefte aan het allernieuwste. ,P> Dit weldadige verschijnsel doet zich niet voor op de markt voor notebooks. Een doodenkele keer wordt er eentje opgeruimd voor 2000 gulden, maar praktisch gesproken kosten de goedkoopste exemplaren onveranderlijk 3000 gulden. Exclusief BTW.

Die instapmodelletjes hebben in de loop der tijd zonder noodzaak kleurenschermen gekregen, PCMCIA-gleuven, Pentiumprocessoren en harde schijven die je onderweg onmogelijk vol kunt krijgen. Zo zijn ze duur gebleven. Het bedrijfsleven heeft blijkbaar geen bezwaar en blijft de spullen gewillig afnemen - en fiscaal aftrekken.

De fabrikanten laten de low-budgetmarkt over aan de makers van vestzakcomputers, priegelapparaten met onhanteerbare, veel te kleine schermen en toetsenborden. Waarom wordt de markt voor goedkope notebooks versmaad? Hier is een mogelijke reden: juist omdat het gros van de notebook-gebruikers van vandaag genoeg zou hebben aan een apparaat met veel bescheidener specificaties. Bijvoorbeeld een zwartwit-scherm, een processor van de vorige generatie en een bescheiden harddisk. Die zouden grif gekocht worden, zeker als de prijs rond de 1500 gulden zou zijn. Dat zou ten koste gaan van de omzet en de mooie winst op duurdere typen. Kortom, de industrie heeft het lef niet. Intussen zit je als prijsbewuste particulier of kleine zelfstandige met de gebakken peren, en zonder notebook.

Hier ligt een gat in de markt. Wie durft?


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Optimaxmenu
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.