Weertje, niet?

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 26-10-'94


Eenvoudige, ruwe meteorologische gegevens kan iedereen verzamelen met spullen uit het warenhuis. Voor de serieuze liefhebben is er nu een compleet semiprofessioneel weerstation leverbaar.

Thermometer, barometer, hygrometer en een maatbekertje op het gazon voor de neerslag. Alleen een anemometer voor de wind en een zonneschijnmeter kun je bij de winkel om de hoek niet zomaar krijgen. Van de nauwkeurigheid van die instrumenten moet je het beste maar hopen, al zal de modale consument dat een zorg zijn.

Wie geen genoegen wil nemen met gegevens 'made in Taiwan' kan nog alle kanten op. Via telefoon, fax of computer zijn de data van het dichtstbijzijnde meetpunt wel op te vragen. Wie dat te onhandig vindt, of gewoon het weer in de eigen tuin persoonlijk wil observeren kan nu zelf een weerstation aanschaffen. Bakker & Co. uit Zwijndrecht, die onder andere professionele apparatuur levert aan het KNMI, brengt weerstations op de markt samengesteld uit verschillende combinaties van semiprofessionele meetinstrumenten. Prijzen tussen 637 en 3459 gulden, ex. BTW.

De precisie van meteorologische waarnemingen staat of valt met die van de apparatuur, maar ook met de keuze van de lokatie. Bakker levert voor elke sensor minimaal 25 meter snoer, dus deze kunnen onafhankelijk van elkaar worden geplaatst. De aspirant-koper moet zich vooral afvragen of hij de sensoren een ideale plek kan bieden: zeer hoog voor de windmeter, beschut voor de thermometer enzovoorts. Anders is het weggegooid geld.

Het aansluiten en ophangen van het materiaal is op zichzelf makkelijk, al wordt het wegwerken van al die draden een heel karwei. En dan krijgt u, comfortabel in de huiskamer of naast uw bureau, alle weergegevens van uw eigen lapje Nederland op een sjiek display. Het is een genot om, met een enkele blik opzij, te zien hoeveel zon of regen er al weer bij is gekomen, niet alleen te weten dat de wind tekeer gaat maar ook hoeveel, en om de bevestiging te krijgen dat het inderdaad wat kil wordt.

Er ontbreekt nog een ding: een aansluiting op de PC met bijpassende software, zodat de waarnemingen periodiek worden opgeslagen voor de aanleg van statistieken. Bakker & Co. laat weten dat hieraan wordt gewerkt.

Bakker & Co.
Postbus 1235
3330 CE Zwijndrecht


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.