Dan liever Microsoft
Herbert Blankesteijn, Intermediair 28-10-'99
Er zijn gedachten over de toekomst die je niet uitgeroeid krijgt. Het papierloze kantoor. Dat is er nog altijd niet, maar de voorspellingen erover zijn helemaal terug. Of de huishoudrobot: hopeloos ouderwets futurisme. Toch voorspelde de VN begin deze maand dat robots die ramen zemen, stofzuigen en vuil buiten zetten, binnen vijftien jaar even gewoon zijn als mobiele telefoons.
Elke generatie moet een paar dingen op eigen kracht leren. Dat oorlog niet leuk is, en dat racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme niet netjes zijn bijvoorbeeld. Dit zal er ook wel bij horen.
De levenscyclus van de netwerk-pc is blijkbaar korter. Een jaar of drie geleden werd het idee gelanceerd door Larry Ellison van Oracle en Scott McNealy van Sun Microsystems. Een uitgeklede computer, die zijn software en data van elders haalde. Deze non-pc zou goedkoop zijn als nooit tevoren en makkelijk te bedienen bovendien. Het voornaamste doel, maar dat zeiden de heren er niet bij, was Microsoft een hak te zetten. Want de ‘NC’ zou geen Windows hebben als besturingssysteem.
Er kwam wel een ‘Network pc’, maar die was niet goedkoop, niet makkelijk, en had heel wat software in de kast, waaronder Windows. Het werd een flop.
En nu is het denkbeeld alweer terug. Bedrijven bieden ‘Virtual Workspaces’ aan, waar je data kunt neerzetten waaraan je met een aantal mensen samen kunt werken. Dat kan net zo goed op de ruimte die iedere abonnee van iedere internetprovider krijgt voor een homepage, en het kan op een server van je eigen werkgever, maar niemand zegt dat erbij. Je hebt Desktop.com, waar je je eigen werkruimte kunt inrichten, software en data en alles, bereikbaar vanaf elke plek ter wereld. Inclusief een Windows-achtige besturing, die geen Windows is, maar een programma geschreven in Java, een taal waar Sun de rechten op bezit. Sun zelf propageert een vergelijkbare werkwijze en geeft daarbij kantoorsoftware weg aan iedereen, want tenslotte is het kantoorpakket Office een van Microsofts melkkoeien.
De wens Microsoft te pesten is de vader van de gedachte. Ik geloof er nog altijd niet in. Desktop.com werkt voor geen meter. Belangrijker: er is geen behoefte aan. De meeste mensen werken op een kantoor met een eigen pc, en nergens anders. Het is al riskant genoeg dat daarvoor het lichtnet moet functioneren. Als mijn bestanden elders op Internet staan, moet bovendien de telefoon of de kabel werken, de computers bij mijn Internetaanbieder, en een paar essentiële Internetverbindingen (en voldoende snel graag). Tenslotte moeten de computers, de verbindingen en het lichtnet in orde zijn op de plek waar mijn spullen zijn gestald. Als ik van huis ben moet ik verder maar zien hoe ik inlog.
In het afgelopen jaar is voor mij aan elk van deze voorwaarden wel een dag niet voldaan. Een dergelijke mate van onzekerheid kan ik me niet veroorloven. De oplossing is: software en data op mijn eigen computer, die een MTBF (mean time between failures) heeft van meer dan een jaar, en een notebook voor onderweg. Nooit een probleem. Dan maar mét Microsoft.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.