Robots van Lego

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 21 juli 1995


De site waar dit artikel over gaat is opgeheven. De links zijn daarom verwijderd.
Ze zullen thuis wel eens zeggen dat je niet steeds achter de computer moet zitten. Lees een boek, ga buiten spelen! Of doe iets met Meccano of Lego, daar kun je mee voor de dag komen. Hier is een grensgeval: het verkennen van de Lego-wereld op Internet, het internationale computernetwerk.

Liefhebbers van de Deense blokjes hebben een hoofdkwartier op het World Wide Web, het handige muisgestuurde deel van Internet. Bel met de computer je Internetorganisatie, start je WWW-programma (Mosaic of Netscape) en kies onder 'File' de mogelijkheid 'Open Location' of 'Open URL'. Het adres dat je moet invullen is http://legowww.homepages.com/. Druk op Enter en verder kun je rondsnuffelen met je muis.

Als je de nieuwtjes ('additions and updates') kiest, is een van de eerste dingen die je vindt een fotoreportage over de Nederlandse afdeling ('Dutch section') in Legoland, het Lego-pretpark in Denemarken. Tulpen, broeikassen en grachtenpanden met trapgevels, allemaal van Lego. Een heleboel gewone liefhebbers hebben foto's van hun eigen werkstukken thuis ingestuurd; ook die zijn in de computer gezet en iedereen kan ze bekijken. Mij zinkt meestal de moed in de schoenen als ik zie wat anderen maken. Wat dacht je van een rekenmachine ('adding machine') van Lego. Gebouwd door iemand aan een universiteit, hij kan getallen optellen tot 256. Of een kanon dat Legoblokjes afschiet. En natuurlijk veel auto's, vliegtuigen, kastelen en zo.

Op de voorpagina vind je een verwijzing naar 'games', spelletjes dus. Eerst dacht ik dat dit computerspelletjes zouden zijn maar het is veel leuker: je vindt daar de spelregels van een soort bordspellen die je kunt doen met figuren van Lego. In het Engels, dus even opslaan op schijf ('Save') en later vertalen samen met iemand die goed Engels spreekt. Het zijn spelletjes waarbij twee partijen elkaar in de pan moeten zien te hakken dus ze hebben iets weg van sommige computerspelletjes. Maar in dit geval speel je ze aan tafel of op de vloer. Als je ergens damstenen, knopen of wat dan ook weet te vinden heb je zelfs geen Lego nodig.

Lego wordt nogal eens gebruikt door wetenschappers die de mogelijkheden van robots onderzoeken. Je kunt er snel iets mee bouwen en zo'n robotje kan ook gauw even uit elkaar voor een reparatie of het inbouwen van een nieuw onderdeel. Er zijn tegenwoordig spullen te koop waarmee je zelf thuis met Lego (en de computer) robots kunt bouwen. Daarover vind je van alles via de voorpagina onder 'LEGO Robots'. Er blijken in Amerika zelfs cursussen voor kinderen te zijn waar je deze kunst kunt leren, en als je het niet gelooft bekijk je de foto's maar.

Als je een fanatieke Legogebruiker bent kun je je via het World Wide Web opgeven voor Legonet, een hobbyclub. Maar alleen als je Lego belangrijker vindt dan de computer.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Kindernetmenu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.