Kikkers in Cyberspace!

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 1 september 1995


Kikkers en padden zijn lief en ongevaarlijk; ze zullen alléén een vlieg kwaad doen. Die eten ze namelijk op. Maar ze maken een wat vieze indruk. Geen wollig haar maar slijm en wratten. En koud, ze voelen ijskoud aan. Veel mensen vinden ze eng en toch zijn ze populair. Denk maar aan Kermit de Kikker van de Muppets en Sesamstraat. Je ouders herinneren zich misschien nog wel Rick de Kikker of het liedje 'All you need is love' van Roger Glover ('Ring the bell and let the people know...') dat in de videoclip door een getekende kikker werd gezongen. En er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot.

Als je geen slijm aan je handen wilt maar kikkers en padden wel interessant vindt zou je eens de Froggy Page (Kikkerpagina) moeten bekijken op het World Wide Web. Log in bij je Internetorganisatie en stuur je WWW-programma Netscape of Mosaic naar http://www.cs.yale.edu/HTML/YALE/CS/HyPlans/loosemore-sandra/froggy.html. Ja sorry hoor, ik kan er ook niets aan doen. De gekste dingen die met kikkers te maken hebben kun je daar vinden. Tekeningen en foto's van kikkers, bijvoorbeeld van een halve gare met een kikker in zijn mond maar ook mooie natuurfoto's uit de tropen. Heel veel verschillende kikkergeluiden. En sprookjes en fabels over kikkers, onder andere van de gebroeders Grimm en van de Griekse schrijvers Aesopus en Aristophanes. In het Engels natuurlijk weer, maar er zijn er ook in het Duits en Russisch.

Ook in het Engels zijn verschillende teksten van kikkerliedjes, maar dat moet natuurlijk juist. Wat is er leuker dan de echte tekst van een liedje te kennen? 'Bein' Green' bijvoorbeeld, dat nog eens prachtig is gezongen door Kermit, vind je zelfs met akkoordenschema en al, voor als je een beetje gitaar kunt spelen. En het herkenningsliedje van de Muppetshow ('It's time to play the music, it's time to light the lights...') kun je als audio-bestand in je computer laden, wat betekent dat je je computer voortaan zo vaak als je maar wilt dat liedje kunt laten spelen. Als je tenminste een geluidskaart hebt.

Vanaf de Kikkerpagina kun je ook met een simpele klik naar de Muppetpagina. Doe dat niet want dan is het eind zoek. Daarvandaan kun je namelijk weer naar programmaoverzichten van járen Sesamstraat, naar een speciale Miss Piggy Pagina, naar beschrijvingen van de Muppergeschiedenis of naar de onvermijdelijke plaatjes. Dat is de ellende met het WWW, je dwaalt zo gauw af. Niet doen, we zouden het over kikkers hebben.

Er staan nog een paar heel rare dingen op de Froggy Page (eigenlijk staat er op die pagina niets, behalve links, verbindingen met kikkerzaken in andere computers - het is een soort wegwijzer). Er is een kikkersnijpraktikum, waar in een serie leerzame filmpjes een kikker wordt gesloopt. Om dat te zien heb je wel een Quicktime-programma nodig, en het kan heel lang duren voor zo'n filmpje van een minuut is verzonden - een half uur is niets bijzonders. Er is een verhaal over reuzenpadden in Florida die een giftige huid hebben en daardoor gevaarlijk zijn voor honden en katten. De meest pijnloze bestrijdingswijze: vangen met de hand en dan drie dagen in de diepvries. Er is een Slime Magazine met de laatste nieuwtjes. En tenslotte recepten voor smakelijke gerechten gemaakt van kikkervoedsel. Van insekten dus. Verrassing: de gerechten zijn bedoeld voor mensen...


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Kindernetmenu.
  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.