Regent het in Kazachstan?

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 31 maart 1995


Op een computer kan je verhalen en brieven schrijven of tekeningen maken. Als je die aan iemand ver weg wilt laten zien, je oma bijvoorbeeld, of een vriendinnetje dat is verhuisd, kun je je werkstuk printen en per post versturen. Maar je zou het ook door een hele lange draad direct vanuit jouw computer naar de computer van de ander kunnen sturen. Dat gaat veel sneller en er is geen papier meer nodig. Elektronische post noem je dat en steeds meer mensen versturen berichten op die manier. Er zijn zelfs speciale elektronische postkantoren voor kinderen.

De wereld staat al jaren vol met computers en veel van die computers zijn permanent met elkaar verbonden. Bedrijven, universiteiten en regeringsinstellingen hebben dat zo geregeld omdat het vaak handig is als ze gegevens uit elkaars computers kunnen gebruiken. Het netwerk dat zo is ontstaan heet Internet en iedereen kan zich daar tegenwoordig op laten aansluiten. Je kunt dan vanuit je kamer (of vanuit school!) elektronische briefjes sturen naar iedereen die ook zo'n Internet-aansluiting heeft, en ook kun je bijvoorbeeld snuffelen in elektronische bibliotheken. Het maakt dan niet meer uit of je contact hebt met de andere kant van de wereld of met je buurman. Vaak heb je dezelfde dag nog antwoord. Het is veel goedkoper dan internationaal telefoneren, maar veel mensen vinden het zó leuk, dat ze voortdurend op het Internet zitten. En dan kost het toch veel geld.

Een aansluiting heb je niet zomaar. Je hebt een modem nodig, dat is een apparaatje waarmee jouw computer de dichtstbijzijnde Internet-computer kan bellen, je moet de goede computerprogramma's hebben en zeker ook hulp van iemand die er verstand van heeft. Als het allemaal werkt kun je vrienden gaan maken op het Net. Iedereen heeft een adres dat eruit ziet als: naam@bedrijf.land. Dus bijvoorbeeld herbert@nrc.nl (dat is niet mijn echte adres). In het begin weet je natuurlijk geen adressen. Stuur dan eens een bericht aan: listserv@vm1.nodak.edu met als inhoud: GET KIDLINK GENERAL. Kidlink is een soort postkantoor waar kinderen van 10 tot 15 jaar berichten kunnen uitwisselen en 'Kidlink General' is de Engelstalige handleiding waar in staat hoe je kunt meedoen. De Nederlandstalige versie kun je krijgen bij Stephan de Haas: sdh@xs4all.nl.

Via Kidlink heb ik berichten gezien van kinderen uit Korea, Saoedi-Arabië, de VS, Italië en zelfs Nederland. Er doen duizenden kinderen mee uit 66 landen. Ze hebben het met elkaar over de meest uiteenlopende dingen: van wat ze eten, wat voor kleren ze dragen en wat voor weer het is tot en met manieren om de wereld te verbeteren. Vooral de milieuvervuiling is een populair onderwerp. Verder is er bijvoorbeeld een speciaal hoekje waar je op de computer gemaakte tekeningen kunt achterlaten zodat iedereen ze kan zien.

Bij Kidlink is de voertaal Engels. Dat is natuurlijk lastig maar het heeft z'n leuke kanten. Iemand uit IJsland, Kazachstan of Indonesië heeft daar net zo veel moeite mee als jij en voor fouten hoef je je dus niet te schamen. En het is een leuke manier om wat van een vreemde taal te leren. Als je Engels te moeilijk vindt zijn de Kidlink-afdelingen in het Portugees of Japans misschien iets voor jou.

Er zijn meer van die kinderpostkantoren op het Internet. Eén is in Nederland ontstaan: het Europese Scholen Project (ESP). Dat is alleen voor middelbare scholen. Een voordeel van het ESP is, dat ze een handig kant-en-klaar computerprogramma hebben ontwikkeld. Dat bespaart een hoop moeilijkheden. Contact met het ESP krijg je via risc@esp.educ.uva.nl. Succes!


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Whizkidmenu.
  • Terug naar het Kindernetmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.