Een slof en 'n nieuwe schoen

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 15-6-'94


In de volksmond heet-ie de schubbenschoen. Fabrikant Adidas heeft 'm de moeilijk bekkende naam 'Predator' (Eng. roofdier) gegeven. Het is de eerste echte innovatie in het voetbal sinds de aluminium doelpaal: een voetbalschoen met rubberen ribbels. Het idee schijnt te komen van een Britse voetballer die tafeltennisrubber op zijn kicksen plakte.

Wat Adidas beweert is niet gering: betere controle bij stoppen, harder en zuiverder schieten, meer effect. Bevestigende geluiden komen van een aantal internationals, maar de meeste worden door Adidas gesponsord dus dat hoef je niet al te serieus te nemen.

Een paar ervaringsgegevens: een Predator heeft veel meer wrijving (zeg maar grip) op een voetbal dan een leren schoen. Maar een schoen met tafeltennisrubber en een oude gymp hebben dat ook. Op het onderdeel 'effect' scoort de gymp het best en de kale schoen het slechtst. Hard schieten kan niet met gymschoenen en de beplakte schoenen bleken een wedstrijd niet intact door te komen, zodat de schubbenschoen al met al voordelen biedt. Het is verder een comfortabele schoen, wat mogelijk te maken heeft met de rubberen bescherming om de voet, en met de merkwaardige golfplaten zool, een ander nieuwtje waar Adidas nogal trots op is. Het golfplaat moet de druk van de noppen over de voetzool verdelen.

Van harder schieten met de Predator is niets te merken. En als je stop- en traptechniek op glad leer zijn afgestemd moet je aan de Predator wennen. Ik moet nog zien dat de heren van Oranje de nieuwe schoen op het WK durven gebruiken. De prijs is pittig: 329,95 per paar.

Adidas overdrijft met de bewering dat de - ook al vernieuwde - veters de grip op de bal mede verhogen. Voor de balcontrole zou het goed zijn als er eens een schoen zonder veters werd ontwikkeld.

Adidas Benelux
Postbus 271
4870 AG Etten-Leur


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.