Practical jokes met de pc
Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 10-6-'99
Het is al weer een paar jaar geleden dat ik op de cd-rom Monty Python's Complete Waste of Time een sectie ontdekte met Windows wallpapers. 'Schermachtergrond' of 'behang' heet dat in het Nederlands. Het behang is het beeld dat u ziet wanneer u alle programmavensters sluit, en waar de klikbare ikonen voor hangen. Bij de meeste pc's zie je dan het standaardbehang van Windows 95: een effen scherm in een lelijke zeegroene kleur.
Door te klikken op 'Deze Computer', 'Configuratiescherm', 'Beeldscherm' en 'Vormgeving' kunt u een andere kleur kiezen, bijvoorbeeld chic zwart. In plaats van 'Vormgeving' kunt u ook 'Achtergrond' selecteren. Daar kunt u in plaats van een egale kleur een plaatje als achtergrond te nemen. Zo'n plaatje moet wel op de harde schijf staan. De Monty Python-cd deed een aantal suggesties van scabreuze aard, die heel attent op de cd werden meegeleverd.
Bij het experimenteren begon het me te dagen: ik kon die dubieuze plaatjes ook installeren op de pc van een ander, als die even niet keek. Verschillende collega's hebben later de afdeling automatisering nodig gehad om die rare collage van Terry Gilliam van hun systeem af te krijgen. Zelf koos ik voor een eigengemaakte fotomontage met mijn kinderen.
Een ander grapje, waarmee mijn zoon op school consternatie heeft veroorzaakt: in hetzelfde menu 'Beeldscherm' kunt u kiezen voor 'Schermbeveiliging'. In dat scherm is een vakje dat zelf ook 'Schermbeveiliging' heet (screensaver zeggen de kenners, het gaat om een soort filmpje dat op de monitor wordt vertoond als er langer dan een ingestelde tijd niets met de pc wordt gedaan). Klikken in dat vakje onthult een lijst keuzemogelijkheden waar meestal ook 'Lichtkrant' bij staat. Selecteer deze met een klik en kies dan voor 'Instellingen'. Nu kunt u een tekst invullen die over het scherm gaat lopen als de computer een tijdje met rust wordt gelaten. Stel u voor: de juf komt binnen en over het scherm rolt de tekst: 'Er is een virus gevonden! Raak de computer niet aan!' Met het huidige niveau van computerkennis in het onderwijs is succes verzekerd.
Meer van dit soort ontheiligende grappen zijn te vinden in 150 Gemene PC Tips, een boek dat verkocht wordt samen met een cd-rom met ondeugende programma's. Er zijn er een paar die op de monitor het beeld projecteren van een lustig brandende haard, waardoor het voor de verraste toeschouwer lijkt of de pc in brand staat. Er is een programma dat ikonen voor de muiswijzer op de vlucht laat slaan. Andere zetten het schermbeeld op zijn kop, laten gaten vallen in het beeld alsof er met een mitrailleur op wordt geschoten, komen met nep-foutmeldingen ('EXCELLENT command or filename!') of bevolken de monitor met rare beesten. Erg grappig zijn de screensavers die het beeld op een of andere manier laten desintegreren. Al deze trucs zijn met weinig moeite op het systeem van een collega te installeren en zijn nadat ze hun effect hebben gehad zonder schade te verwijderen. Hoe het moet staat in het boek; het is nog leerzaam ook.
En wie zich te ongeletterd voelt om een pc intern te verbouwen kan altijd nog de kogel uit iemands muis ontvreemden. Even het ringvormige dopje in de bodem van de muis losdraaien, de kogel valt eruit, dopje weer vast, klaar. De pijl staat dan muurvast op het scherm, en de oorzaak wordt niet gauw gevonden.
150 Gemene PC Tips, door Michael Ellis. Met cd-rom. Easy Computing/Data Becker, 251 blz. f. 39,50. ISBN 90-5167-139-3
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.