Nieuwe slag in browseroorlog
Herbert Blankesteijn, Intermediair 18-3-'99
Er komt weer een nieuwe versie aan. Op 18 maart verschijnt Internet Explorer 5.0, de laatste zet van Microsoft in de strijd met Netscape om gunst van de Internetgebruiker. Het grote vergelijken kan weer beginnen, tenminste zodra Netscape de vijfde versie klaar heeft van zijn Communicator. Een datum daarvoor is nog niet bekend gemaakt.
Korte inhoud van het voorafgaande: nog maar vier jaar geleden had Netscape vrijwel het monopolie op dit type software. Oprichter Marc Andreessen was betrokken geweest bij het schrijven van de eerste browser, Mosaic, en was voor zichzelf begonnen. Zijn software, die eerst Netscape heette, begon als eenvoudig programma om pagina's op het World Wide Web met tekst, plaatjes en links (verwijzingen naar andere lokaties op het WWW) te vertonen. Snel breidde het zich uit tot een suite, een softwarebundel, met geïntegreerde mogelijkheden voor e-mail, nieuwsgroepen, het zelf ontwerpen van pagina's en veel meer. De beurswaarde van Netscape liep op zeker moment in de miljarden.
Toen er geluiden klonken dat Internet belangrijker werd dan de pc zelf, en dat Netscape zich ontwikkelde tot een soort besturingssysteem dat de plaats van Windows zou kunnen innemen, werd Microsoft wakker. Er kwam een browserafdeling die groter was dan heel Netscape, en het gemaakte produkt, Internet Explorer (IE), werd weggegeven. Vanaf versienummer 3 is IE zeker zo goed als Navigator, zoals Netscape's browser ging heten, of Communicator, zoals het pakket Internetprogramma's heet waar Navigator deel van uitmaakt.
Intussen begon Microsoft met een reeks machinaties die tot doel hadden Netscape uit de markt te drukken. De meest in het oog lopende daarvan was het integreren van IE in Windows 98, wat door de concurrentie werd opgevat als koppelverkoop. Zo had het voor pc-gebruikers weinig zin meer te kiezen voor andere software, zoals die van Netscape. Deze kwestie heeft geleid tot het antitrustproces dat op het ogenblik loopt in de VS.
Nu dan versie 5. Microsoft wint weer een slag van Netscape, want veel mensen zullen nu voor de nieuwe versie kiezen zonder dat ze Communicator 5 als alternatief hebben.
De voornaamste vragen zijn: wat is er nieuw, en moet ik upgraden? Hoewel IE 5.0 op het scherm niet veel anders oogt dan versie 4 zijn er interessante extra's ingebouwd.
= Bij installatie kun je naar believen onderdelen van de IE-suite weglaten of toevoegen, zoals het mailprogramma Outlook Express, de Webpaginamaker Frontpage Express of het communicatieprogramma NetMeeting. Volledige installatie kost 60 megabyte. De browser alleen kost 7 megabyte, wat minder is dan IE 4, en dus een verbetering.
= De knoppenbalken kunnen, net als in de laatste versie van Office, door de gebruiker worden veranderd. Weinig gebruikte knoppen kunnen weg, andere kunnen worden toegevoegd. Er kunnen in IE 5 zelfs complete knoppenbalken worden opgenomen die door andere bedrijven dan Microsoft zijn ontworpen en geleverd. Zo zijn er nu al speciale knoppenbalken verkrijgbaar voor regelmatige bezoekers van de sites van de New York Times, de financiële informatiedienst Bloomberg, en de zoekmachine Alexa. Ook Microsofts eigen Internetprovider, Microsoft Network, heeft een knoppenbalk beschikbaar.
= IE 5 heeft een lijst van grote zoekmachines. Je kunt bij een zoekopdracht opgeven of je een bedrijf zoekt of een persoon, een Webpagina of een mailadres. De browser schakelt dan de zoekmachine in die de meeste kans geeft op succes. De gebruiker kan ook zelf een keus maken.
= Het opslaan van een pagina op de harde schijf gaat voortaan met plaatjes en al. Voorheen bleven , bij het openen van het opgeslagen bestand, de plaatsen van de afbeeldingen leeg.
Er zijn meer en betere mogelijkheden om eerder bekeken pagina's uit de map 'Tijdelijke Bestanden' terug te roepen op het scherm zonder opnieuw in te loggen.
= Bij het intikken van een adres in de daarvoor bestemde balk, komt IE 5 tijdens het typen met een lijst adressen die eerder zijn gebruikt en die lijken op wat er tot op dat moment is ingetypt. Tot nu toe koos het programma één mogelijkheid, nu is de kans vergroot dat de juiste site erbij zit. Doorgaan met tikken kan natuurlijk ook.
= Dit 'AutoCompletion' werkt ook bij het invullen van formulieren, wat op Webpagina's veel voorkomt. Dit invullen zal dus voortaan minder moeite kosten. Een nadeel is dat deze persoonlijke gegevens dus ergens in het systeem worden opgeslagen. Omdat browsers vaak veiligheidsproblemen kennen is dit misschien niet zo'n geslaagd idee.
= Net als in Office is er een AutoCorrect-functie, die veel voorkomende tikfouten automatisch corrigeert. Tikt u 'www.intermedaiar.nl', dan komt u toch goed terecht.
= De Kanalenkiezer, een soort lijst met sites die op aanvraag automatisch in hun geheel binnenkomen, staat niet meer na installatie van IE prominent op het scherm. Het concept van de kanalen is mislukt; het verrassende is eigenlijk dat Microsoft het niet geheel heeft verlaten.
= Een prachtvoorziening is de lijst met links: met een klik kun je een lijst opvragen van alle links op een bepaalde pagina, zodat je deze verwijzingen in een handige vorm bij de hand hebt.
= Vanuit IE 5 is het mogelijk verschillende verzamelingen eigenschappen op te slaan voor de Internetverbinding. Zo kunnen verschillende personen van hetzelfde programma op dezelfde computer gebruik maken, of een mobiele pc-gebruiker heeft op verschillende lokaties steeds de geschikte instellingen bij de hand. Ook voor het e-mailprogramma Outlook Express kunen verschillende varianten van de instellingen worden bewaard.
= Microsofts nieuwe browser is verder sneller dan de vorige versie, en ook sneller dan Navigator. Bij de laatste vergelijking is IE 10 tot 50 procent in het voordeel, zowel bij het starten van het programma als bij het laden van Webpagina's.
Kritiek is ook mogelijk. Zo blijft het beheer van de Favorieten, de door de gebruiker zelf aangelegde lijst met regelmatig bezochte sites, onhandig. Maar al met al zit IE 5 vol grote en kleine verbeteringen vergeleken met versie 4. Dat de aanblik op het scherm niet is veranderd is een plezierige bijkomstigheid.
Als een computergebruiker wil weten wat hij nu moet kiezen, is er alleen de keus tussen IE 5 en Communicator 4.5. En dan moet je vaststellen dat Microsoft een grote voorsprong heeft. Er zijn maar weinig snufjes in Communicator die IE mist. Een voorbeeld is dat Communicator zelf werkt als een zoekmachine: in plaats van een adres kun je in de adresbalk ook een zoekwoord intikken, dan gaat het programma op zoek naar sites waarbij dat woord een rol speelt. Messenger, Netscapes e-mailprogramma, kan op zoekwoord naar mailadressen speuren. Bij Netscape kun je met behulp van 'SmartUpdate' een nieuwe versie installeren door alleen die stukken programmacode te vervangen die zijn vernieuwd. Dat is efficiënt. Maar al met al heeft Microsoft de leiding stevig in handen
Moeten we er weer met z'n allen aan geloven? Het antwoord is ja. Je kunt terugschrikken voor de moeite van het bemachtigen en installeren van de nieuwe software, of je kunt redeneren dat je de verbeteringen niet nodig hebt. Maar één ding zal de Internetsurfer op den duur over de streep schoppen. Dat is het feit dat IE 5.0 overweg kan met de nieuwste uitbreidingen van Html, de programmeertaal waarin WWW-pagina's worden ontworpen. Deze uitbreidingen, Dynamic Html 2.0 en XML, zullen vanaf nu door makers van sites worden gebruikt om hun inhoud mooier, veelzijdiger, interactiever, toegankelijker of anderszins aantrekkelijker te maken.Om een en ander tot zijn recht te laten komen moet het publiek aan versie 5. Wie zich nog wel eens op Internet waagt met versie 2 of 3 van IE of Navigator kent het verschijnsel: je kunt geen site meer zien zonder dat het foutmeldingen regent.
Probeer IE 5.0 te bemachtigen op een cd, via een Internetprovider, een computerblad of Microsoft zelf. Via Internet kan het ook, maar gezien de omvang van de bestanden is dat af te raden.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.