Laat werknemers freaken op Internet

Herbert Blankesteijn, Intermediair 6-10-'99

Werkgevers maken zich zorgen over het privégebruik van Internet op de werkplek. Employé's doen on-line spelletjes, chatten, regelen reizen, lezen digitaal de krant, bekijken vieze plaatjes, mailen privé, en downloaden bestanden voor de pc thuis, omdat de verbinding op kantoor sneller is. (Werknemers 'mailen en internetten' voor zichzelf, hoorde ik laatst op de tv. Fout. Zowel voor e-mail als bij het 'surfen' op het World Wide Web wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur die Internet heet.)

Allemaal in de baas z'n tijd, op de baas z'n netwerk. Het lijkt op het stelen van kantoorartikelen. Het kost werktijd en het kost capaciteit op het netwerk, en dus geld. Bedrijven gaan het Internetgebruik van hun medewerkers in de gaten houden en beperken. Niemand protesteert, want wie dat doet is verdacht.

En toch begrijp ik er niets van. Jarenlang hebben werkgevers geprobeerd hun ondergeschikten aan de pc te krijgen. Er kwamen dure cursussen om de noodzakelijke vaardigheden erin te stampen. Er kwamen pc-privé-projecten, zodat het voetvolk thuis met het apparaat vertrouwd zou raken en het computergebruik misschien wel leuk zou gaan vinden. Het hielp allemaal niet; de pc bleef een onsympathiek stuk gereedschap, waarachter met tegenzin werd plaatsgenomen.

Nu is er eindelijk een toepassing waar het personeel en masse plezier in heeft, is het weer niet goed. Dezelfde chef die het geen probleem vond dat zijn mensen thuis op een privé-pc vingervlugheid voor het werk zaten op te doen, begint te zeiken dat datzelfde nu tussen negen en vijf gebeurt. Iets leuks op kantoor? Dat verbieden we!

De managers zouden wel eens mogen bedenken dat al dat gefreak ook rendement heeft. Door lukraak te surfen leer je hoe het World Wide Web werkt, wat je met je browser kan doen, en je vindt nog eens een nuttige site. Doeltreffend mailen leer je door véél te mailen. In de privésfeer komt alles voor: een op een, overleg in een groep, een massamailing. Stimuleren dus. Hou op de zaak een wedstrijd in het versturen van digitale Kerstkaarten aan je privécontacten. Een prijs voor de leukste kaart en voor de slimste methode.

Wie op Internet zoekt, léért zoeken - al gaat het in eerste instantie om porno of illegale muziek. Slim van zoekmachines gebruik maken leer je niet op een cursus maar door iets te willen vinden. Hoe meer er mag - chatten, spelletjes doen, weet-ik-wat-voor-software downloaden - hoe algemener de vaardigheden. Collega's kunnen elkaar tips geven en tegelijk door sociale controle het frivole gebruik binnen de perken houden ('Heb jij niks anders te doen?').

Werknemers in de gaten houden is dom en contraproduktief. Het gaat er niet om hoeveel tijd ze verdoen, maar of het werk af komt. Er bestaat geen wangedrag, alleen wanprestatie. En met dat politiewerk wordt ook nog eens de systeembeheerder opgezadeld, die moet bijhouden wie extreem veel dataverkeer genereert, naar verdachte sites gaat, of er een merkwaardig mailpatroon op nahoudt. Is dat niet meer iets voor een afdelingshoofd? Bestaan er geen afdelingshoofden meer die wel eens hun kamer uit komen? Wat doen ze daarbinnen eigenlijk?


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.