Groen duurt het langst

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 12-4-'95


De Energy Controller schakelt de monitor uit van een computer die niet wordt gebruikt. Dat spaart stroom, maar een terugverdientijd van tien jaar is te lang.

Als je een paar minuten zit te niksen achter je PC treedt automatisch de screensaver in werking: een grafische voorstelling, meestal bewegend, die moet voorkˇmen dat het het scherm inbrandt. Nogal hinderlijk voor de stukjesschrijver met writer's block, want staren naar het onvoltooide werkstuk geeft houvast en schept in ieder geval de illusie dat de produktie voortgang vindt. Een screensaver leidt vreselijk af.

Het best wordt het scherm gespaard als het op zwart gaat; en hier belanden we als vanzelf in de discussie over de 'groene' PC. De meeste computers staan van negen tot vijf te zoemen en worden maar een fractie van die tijd daadwerkelijk gebruikt. Het bijbehorende energieverbruik maal honderdduizenden machines maakt milieu- en energiedeskundigen nerveus. Daarom verschijnen er steeds meer PC's op de markt die na enige tijd nietsdoen in een slaapstand belanden. Ze gebruiken dan niet meer energie dan nodig is om de volgende toets- of muishandeling op te merken waardoor ze weer wakker worden. Maar het is niet zo groen om je huidige, werkende PC hiervoor bij het vuil te zetten.

De Energy Controller is een voorziening die hier soelaas kan bieden. Het is een apparaatje dat zowel tussen het toetsenbord en de systeemkast staat als tussen de monitor en het stopcontact. Is er vijf minuten lang geen toetsaanslag geweest dan trekt de Energy Controller zonder meer de stekker van de monitor eruit, en eventueel ook van de printer. Wordt het toetsenbord weer ter hand genomen dan is binnen vijf seconden het beeld terug. De computer zelf blijft ongemoeid, anders moet je opnieuw opstarten en dat gaat te ver. De Controller is in een vloek en een zucht ge´nstalleerd en doet zijn werk naar behoren. Al is het de vraag of die vijf seconden inschakeltijd op den duur niet gaat irriteren.

Wat win je op deze manier? Een monitor gebruikt ongeveer 75 Watt. Dat is 0,6 kWh per werkdag; een kWh kost 20 cent. Laten we zeggen dat het scherm de helft van de tijd uit kan staan. Dan bespaar je 0,3 kWh per dag. Dat is zes cent, oftewel twaalf gulden per jaar. Het apparaat kost f. 81,- (incl. BTW) dus vijf gulden hebben we nodig voor rentelasten. Dat brengt de terugverdientijd op circa tien jaar, tenzij de computer veel langer staat te lanterfanten, tenzij de elektriciteitsprijs radikaal stijgt en tenzij de Energy Controller veel goedkoper wordt. Eerder een ideologische dan een economische aanschaf dus. Een terugverdientijd van twee jaar is nodig, want op die termijn hebben we allemaal een groene PC. Zonder screensaver.

Interproducts, 02963-5143


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.