Het EK op CD voor PC en TV

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 6-6-'96


Voetbalkampioenschappen, dat betekent: boeken en tijdschriften over voetbal, muziek over voetbal, bedrukte kleding over voetbal en video over voetbal. De jongste loot aan de stam is software over voetbal.

Bij een doosje diskettes van het merk Fuji zit een gratis EK-computerprogramma. Als je wedstrijduitslagen invult worden de standen bijgewerkt, het programma rekent uit wie in de kwartfinale komt, en zo verder. Er zit informatie bij over de finales van de vorige toernooien en alle uitslagen van het EK '92. Gegevens over de spelers zijn expres weggelaten, want het is een demoversie van het programma 'Easydisc EK-voetbal 1996', dat op diskette 25 gulden kost. Je kunt ook via je modem een 'update' over het toernooi ophalen uit een computer ergens in het land.

Andere koek zijn de voetbal-simulatiespellen. Voetbalspelletjes zijn er allang. Je bestuurt met een joystick of het toetsenbord de spelers van een voetbalelftal en zo kun je tegen de computer spelen of tegen een menselijke bestuurder van het andere elftal. Er zijn er nu ook een paar 'games' in dit genre die het EK '96 als thema hebben. Davilex EK '96 is een goedkoop Nederlands pakket op CD-ROM (39,95) waarbij je met het Nederlands Elftal speelt tegen andere deelnemers van het EK. Jack van Gelder levert commentaar via vooraf ingesproken zinnetjes; wie dat niet leuk vindt kan hem uitzetten.

Voetbal spelen op de computer is een vreemde gewaarwording. Bij het Davilex-programma 'ben' je de speler die het dichtst bij de bal is. Deze speler reageert op de knoppen die je indrukt. Nu en dan zie je rond een medespeler een sterretje verschijnen. Als je op zo'n moment een pass geeft, komt de bal vanzelf bij deze teamgenoot terecht (tenzij een tegenstander ertussen weet te komen), en deze wordt dan automatisch de bestuurbare speler.

Moeilijker, duurder maar ook realistischer is 'Euro 96' (Homesoft CD-ROM fl. 59,90), een spel met het officiële stempel van de UEFA. Camerabewegingen geven een prachtige 3D-illusie van het stadion, je moet echt mikken om de bal ergens te krijgen, het Nederlands elftal krijgt geen voorkeursbehandeling, en het spel wordt voorzien van gedistingeerd Engels commentaar volgens BBC-normen. De commentator blijkt zelfs de namen van de spelers te kennen. Je kunt met verschillende personen aan één team deelnemen, waarbij je gedurende één spel steeds dezelfde speler bent. Wel kost dit spel tenminste 26 Megabyte op de harde schijf. Beide spellen zijn na het EK goed te gebruiken maar zullen dan een gedateerde indruk maken. Enfin, dat doet elk computerspelletje na een jaar...

Net als twee jaar geleden heeft Philips een CD-i aan het kampioenschap gewijd, te gebruiken in een CD-i-speler gekoppeld aan de TV. Deze CD leent zich voor het bijhouden van de resultaten maar daarnaast is veel meer mogelijk. Er zijn gegevens over de stadions, er is een quiz en de schijf bevat een onwaarschijnlijke hoeveelheid statistieken over spelers, ook die van heel vroeger, maar alleen van de huidige 16 EK-landen. Verder zijn er videobeelden van het Nederlands Elftal tijdens de weinig glamoureuze reeks kwalificatiewedstrijden. De beslissingswedstrijd tegen Ierland ontbreekt vreemd genoeg. Philips geeft ook een CD-ROM uit voor bij de PC, waarop in grote lijnen hetzelfde staat. De video is van mindere kwaliteit. Beide discs kosten 49,95.

Voor diegenen die intussen het CD-online-pakket hebben aangeschaft (waarmee je met behulp van CD-i-speler en TV het Internet op kunt) biedt de EK-CD-i ook de mogelijkheid voetbalsites op het World Wide Web te bekijken. Met de CD-ROM gebruik je hiervoor de Internetaansluiting van de computer, als je die hebt. Zo merk je dat zowat alle clubs uit de hoogste divisie in Engeland al op Internet vertegenwoordigd zijn. Wat het EK betreft kun je je quizvaardigheden meten met anderen, en op zoek gaan naar actuele informatie die niet in de krant staat. Goeie kans dat er na het EK schijven verschijnen met wedstrijdbeelden, interviews en statistieken.

Computersoftware koop je bij de boekhandel of de computerzaak; een CD-i in de boekhandel of een audio/videowinkel.


Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Herbert Blankesteijn.
  • Terug naar het CD-ROM-menu.
  • Terug naar het CD-i-menu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.