Prachtig gezicht dat rode stipje

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 8-6-'94


De straat waarin ik woon is 8 meter en 31.3 cm breed. Gemeten tijdens de ochtendspits. Achter het huis, staande tussen de tuindeuren kon ik vaststellen dat het bovenste blaadje van onze populier 17,228 meter ver was. De stam stond op een afstand van 12,081 meter, zodat de hoogte 12,282 meter moest zijn. Overigens bleek de soezende eend aan de overkant van de sloot 14,744 meter van mij verwijderd te zijn.

Geen metingen die je doet met een rolmaat. Ik had dan ook een Disto ter beschikking, een nieuwe 'hand-held' laser-afstandsmeter van Leica. Een gepulste rode laserstraal (670 nm) richt je op het te meten punt, de machine meet de reistijd van het licht en daarmee de afstand.

Zulke elektronische duimstokken bestaan al langer maar dan op basis van een infrarode bundel met een vrij grote openingshoek. De laser van de Disto heeft een smalle bundel en is zichtbaar, wat de precisie bevordert. De nauwkeurigheid is 3 mm; de prijs met 2495 gulden aan de hoge kant voor de gereedschapskist thuis. Voor de werkgever ligt dat anders, omdat je niet langer met z'n tweeen *een* afstand hoeft op te meten. Dank zij geheugens kan de Disto ter plekke oppervlaktes en volumes berekenen, optellen en aftrekken. Driehoeksmetingen zoals bij mijn boom moeten helaas met de zakjap.

Bij meten door glas is de Disto niet consistent; soms meet-ie de afstand tot het glas, soms tot datgene wat er achter is. Sigaretterook brengt hem niet van de wijs. Binnenshuis heeft de Disto moeite met donkere oppervlakken - er komt dan te weinig licht terug. Leica levert daarvoor een reflecterend plaatje bij. Dat plaatje dient ook voor grote afstanden: tot 100 meter zou het moeten lukken. Maar buitenshuis doet zich het probleem voor dat je door het omgevingslicht het laservlekje niet meer ziet, zelfs niet met het bijgeleverde roodfilter. Je kunt dus niet richten. De boom, op zijn bescheiden afstand, moest ik in het donker meten. Niet praktisch, maar wel een prachtig gezicht, dat rode stipje in de verte.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.