Internet voor de PC-foob

Herbert Blankesteijn, NRC Handelsblad 28-3-'96


Internet moet toegankelijker worden, vindt Den Haag. Het computernetwerk schept nieuwe mogelijkheden voor burgers om te discussiëren en zich te informeren, en kansen voor het bedrijfsleven om geld te verdienen. Een probleem bij het bekeren van het volk is dat je voor Internet een PC nodig hebt en dat je daar soepel mee moet kunnen omgaan.

Philips schept nu de mogelijkheid Internet te betreden zonder PC. In plaats daarvan is een TV nodig, een CD-i-speler en het 'CD-i Internetpakket' dat voor 400 gulden te koop is. CD-i-bezitters moeten hiermee naar Internet gelokt worden en PC-foben naar de CD-i-speler. Vraag één is dus: is het echt zo makkelijk?

Ja, dat is het. Het pakket bestaat uit een modem, een CD-i met Internetprogrammatuur, wat snoertjes en een handleiding. Zoals meestal met CD-i kan de handleiding in eerste instantie ongelezen blijven. Er is maar één manier om de spullen op elkaar aan te sluiten en dat is zo gebeurd. Al is er voor één model speler een extra snoertje nodig dat je apart moet aanschaffen. Het is te hopen dat het personeel in de zwartgoedzaak de koper hierop direct attendeert anders zullen de irritaties niet van de lucht zijn.

Dan moet je je telefonisch (gewoon zelf, sprekend) aanmelden als abonnee van 'CD-Online', zoals Philips zijn Internetfaciliteit noemt. Vervolgens de CD starten en een paar dingen, zoals het wachtwoord dat je is toegekend, invoeren op invulformulieren op het scherm. Hier is de handleiding wel even nodig. Contact maken met Internet gaat daarna elke keer automatisch na het klikken op 'log on'. Het op poten zetten van een Internetaansluiting voor de PC is een ontgroening vergeleken met deze simpele procedure.

Vraag twee: is het op deze manier ook leuk? Met de software op de bijgeleverde CD kunnen drie mogelijkheden van Internet worden gebruikt: elektronische post, nieuwsgroepen (een soort prikborden, veel gebruikt voor discussies over politiek en hobbies) en het World Wide Web (WWW, het plaatjesrijke deel van Internet). E-mail is de oer-toepassing en de essentie van Internet. Snel en makkelijk briefjes heen en weer sturen naar kennissen, overheidsinstanties of wat dan ook. De enige grote moeilijkheid bij het schrijven van briefjes via de CD-i-speler is dat er geen toetsenbord is. Het invoeren van tekst gaat met een op het scherm getekend alfabet waar je met de joystick letters op aanwijst. Deze methode maakt het uitwisselen van alles behalve groeten tot een onmogelijkheid. Philips heeft een toetsenbord aangekondigd maar weet nog niet precies wanneer dat er zal zijn. Leuk op termijn, zullen we maar zeggen. Zit je op Internet via de CD-i-speler dan kun je overigens ook elektronisch corresponderen met Internetgebruikers die achter een PC zitten, als je hun e-mailadres maar weet.

Zonder toetsen kun je moeilijk actief deelnemen aan nieuwsgroepen, maar veel mensen beperken zich tot het lezen van bijdragen van anderen en schrijven zelf niets. Voor beginners op Internet wordt dat zelfs aangeraden omdat anders een vergevorderd debat kan worden verstoord. Het WWW is goed te gebruiken met alleen een muis- dan wel joystickpijltje op het scherm. Je klikt op blauw uitgelichte woorden of afbeeldingen en komt zo bij aan die woorden gerelateerde pagina's, eventueel afkomstig van een computer aan de andere kant van de wereld. Het zogenoemde 'surfen', vrolijk van lokatie naar lokatie klikken en overal wat lezen en bekijken, is met CD-Online goed mogelijk.

Vraag drie luidt: Maar is dit echt Internet? Internet-diehards zullen voor CD-Online hun neus ophalen. Veel mogelijkheden ontbreken namelijk. Vanuit een PC kun je bijvoorbeeld een foto per e-mail versturen. Op het WWW kun je allerlei materiaal vinden dat je op de harde schijf van je eigen computer kunt opslaan, om er later mee te doen wat je goeddunkt: kopiëren, bewerken, naar anderen sturen. Computerprogramma's natuurlijk, maar ook boeken, filmpjes en muziek. CD-Online mist deze mogelijkheden. Wel kun je schermbeelden opslaan op videoband als je de video tussen de CD-i-speler en de tv schakelt, maar daar kun je niets mee doen behalve bekijken. Ook een fenomeen als chatten, kwebbelen met één of meer anderen via tekst op het scherm, laat Philips links liggen.

Het deel van het publiek dat Philips nu probeert te bereiken zal deze snufjes niet missen, zal genoeg hebben aan de gebruiksmogelijkheden die Internet via CD-i wèl biedt en zal met opluchting merken hoe weinig opties en instelmogelijkheden er zijn. Minder gebruiksmogelijkheden betekent groter gebruiksgemak. Of Philips erin slaagt deze groep inderdaad aan de haak te slaan is de laatste, en de grote vraag. 400 gulden is geen slechte prijs en hoeft voor degenen die al een speler hebben geen bezwaar te zijn. Of in deze groep veel echte technofoben zitten is twijfelachtig. Moet je ook nog een CD-i-speler van minstens 500 gulden erbij kopen dan wordt het al moeilijker. Maar het is nog altijd veel goedkoper dan een PC.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het CD-i-softwaremenu.
  • Terug naar het Internetmenu 16+.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.