De techniek van het overgooien

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 24-7-'96


Vroeger gooiden we bij wijze van tijdverdrijf ballen naar elkaar met de hand. Overgooien, heette dat. Vangen, hoe ongelooflijk het vandaag mag klinken, deden we ook handmatig. Het vereiste een zekere vaardigheid, maar je had er wat aan in het dagelijks leven: wie goed kon vangen kon wel eens een vallend stuk servies voor breuk behoeden. Of zich een wandeling besparen naar een pen of een stuk gereedschap. Gooi maar op. Wie heeft leren gooien en vangen is een rijker, completer mens.

De handen zijn nu uit. We doen het met hulpstukken. Ieder jaar is op het strand een nieuw soort instrumenten in de mode om ballen te lanceren en op te vangen. Het spel is een excuus om overeind te komen van strandstoel of badlaken en de bereikte bruinheid te tonen. De gooi- en vangwerktuigen dienen ter identificatie. Net als bijvoorbeeld het merk sportschoenen tonen ze je financiŽle slagkracht en je modebewustzijn.

Ze zijn er in twee soorten: sommige maken het overgooien makkelijker, andere moeilijker. Voorbeelden van de eerste soort zijn de ronde vangplankjes met Velcro erop, die gebruikt worden in combinatie met harige groen-roze tennisballen. Een bal die het plankje raakt zit vast, hoe motorisch gestoord je ook bent. Een jaar of twintig had je die malle schep-achtige dingen, die onder het volk verspreid waren in het kader van een iedereen-moet-bewegen-actie van de overheid. Geen handigheid bij nodig; goed voor het zelfvertrouwen van peuters en bejaarden. Rackets vallen in de tweede categorie omdat vangen en gooien in ťťn handeling zijn verenigd. Geheel onnodig worden er steeds weer nieuwe kruisingen bedacht tussen tennisrackets en pingpongbatjes, en het publiek trapt er iedere keer in.

Het nieuwste heen-en-weer-werp-gadget heet de 'Catchman', op proef verkrijgbaar in een aantal winkels voor 24,95 per paar, en bij succes volgend jaar algemeen op de markt. Het produkt is afkomstig van Enpros, het bedrijf van J. Essebaggers, een ingenieur met een verleden in de nucleaire industrie die nu zijn brood verdient met het vervaardigen van ingenieuze plastic puzzeltjes en ander hitgevoelig werk. Een Catchman is een soort schaar waarbij je, door samenknijpen van het handvat, aan de overzijde van het scharnier een netje spant. Je kunt het gespannen netje gebruiken om een bal mee te slaan - dan heb je weer een gewoon racket - maar je kunt ook de handeling van het spannen gebruiken om een bal weg te slingeren. Erg leuk bedacht maar een tikje aan de moeilijke kant, vooral het vangen van een bal door op het juiste moment het netje te ontspannen vereist oefening.

Je doet er geen algemeen toepasbare handigheid mee op maar het bezorgt je wel aanspraak. Lekker opvallend, en vooral ook: lekker overbodig.

Enpros, fax 0180-314062


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.