De elektrische briefopener

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad, zomer '95


Het elektromechanisch openmaken van brieven kan veel ergernis voorkómen. De leertijd is nul en hij werkt desgewenst ook als papiervernietiger.

Ik weet nog hoe ik moest lachen toen ik vijfentwintig jaar geleden voor het eerst hoorde van het bestaan van een elektrische tandenborstel. Ik hoorde zelfs van het bestaan van mensen die zo'n ding gebruikten. Dat was pas kolder, dat was pas een exces van de welvaartsmaatschappij.

Over naar nu. Het openmaken van brieven kan, net als het poetsen van tanden, makkelijk met de hand. Het kan zelfs met de blote handen: hoekje afscheuren en dan de wijsvinger als briefopener gebruiken. Het gaat, maar bevalt op den duur niet. Net zo min als de mesvormige briefopener. Die kan soms maar moeilijk een opening vinden, heeft moeite met taaie papiersoorten en schiet uit, met alle gevaren van dien. Naarmate je meer post krijgt is het relatieve aandeel van briefopenerbestendige stukken niet groter, maar der ergernis die ze veroorzaken wel. Goed beschouwd is het leven met een gewone briefopener een hel.

Sinds kort staat hier een elektrische briefopener van de firma Conrad Electronic. Een simpel en onopvallend zwart machientje van 4,5 x 7 x 7 cm en 9,95 gulden waar vier Mignon AA batterijen in gaan. Te openen poststukken kun je door een horizontale gleuf trekken; er wordt dan een reepje van ongeveer 2 mm van de bovenkant van de envelop afgesneden. Het gaat feilloos. Je zou verwachten dat je de enveloppen tot op de halve graad nauwkeurig recht zou moeten houden maar dat valt erg mee. Zelden blijkt een envelop maar half open te zijn gegaan.

Het werkt heel simpel. In de gleuf zit een schakelaartje. Het poststuk duwt dat knopje opzij en stelt daarmee twee tegenover elkaar opgestelde wielvormige mesjes in werking. Die mesjes trekken, tegen elkaar in draaiend, het papier door de gleuf en fungeren samen als een schaar zonder einde. De elektrische briefopener werkt snel, zeker en veilig. Het kleinste kind kan nog geen vinger in die gleuf krijgen. De kinderen openen bij ons nu alle post

Beperkingen zijn er evengoed wel. Een enkele keer blijkt een envelop zo tot de rand gevuld dat de brief middendoor wordt gesneden. Een andere enkele keer is de envelop of de inhoud zo stevig dat de messen er niet doorheen komen. Een béétje eigen inbreng blijft nodig.

Een sympathieke extra toepassing hebben de kinderen ontdekt toen er op zekere dag te weinig post was naar hun zin. De weinige enveloppen die er waren werden zorgvuldig aan repen gesneden. Ik noem dit de seriële papiervernietiger-mode. Komt altijd van pas. Het milieu is door die batterijen weer de pineut. Maar hoe gaat dat met dit soort dingen: je wilt nooit meer terug naar vroeger. Die elektrische tandenborstel komt er ook nog wel.

Conrad, 06-0996600


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.