Snel internet komt langzaam

Herbert Blankesteijn, Intermediair 23-12-'99

Krijgen we nou eindelijk snel internet? Ik in elk geval niet. Deze maand heeft KPN aangekondigd dat de 'uitrol' (binnenkort in de Van Dale) van ADSL gaat beginnen: internet nog sneller dan via de kabel, door een telefoondraadje. Het verbouwen van telefooncentrales voor 'xDSL' gaat wel jaren duren. De invoering (binnenkort misschien niet meer in de Van Dale?) van breedbandig internet gaat tergend langzaam. Ook het geschikt maken van de televisiekabel schiet namelijk niet op.

Ik begrijp dat kabelmaatschappijen tijd nodig hebben voor technische ingrepen in hun netwerk. Ik begrijp dat ze niet overal haast willen maken. Er zijn plaatsen waar ze weinig klandizie te verwachten hebben, en teveel klandizie is ook niet goed, want dan raken hun internetverbindingen overbelast. Ook begrijp ik dat het ze aantrekkelijk lijkt op hun eigen netwerk voor provider te spelen. Ongestoord als plaatselijke monopolist een nieuwe markt in bezit nemen, als je kunt kiezen dan doe je dat toch? En dat ze vervolgens alle denkbare beginnersfouten maken, zoals het onderschatten van de datahonger van de klanten en de behoefte aan een deskundige helpdesk, zelfs daar kan ik bij.

Wat ik niet snap is, waarom in mijn dorp Internet via de kabel nog niet mogelijk is, en zelfs niet op de agenda staat. Ik woon in een groeikern vlak bij een grote stad. Nergens in Nederland vind je een hoger percentage tweeverdienende, goed opgeleide dertigers met kinderen. De ideale markt voor snelle, altijd openstaande internetverbindingen tegen middenklasseprijzen. Maar nee, Casema kiest voor de grote stad met zijn armlastige studenten, knoppenangstige bejaarden en satellietkijkende allochtonen, als ik even politiek incorrect mag generaliseren.

Als het over de invoering van ADSL gaat, begrijp ik dat KPN geen haast heeft. Het kost veel geld om de telefooncentrales geschikt te maken voor deze nieuwe techniek. ADSL beconcurreert de eigen telefoonopbrengsten, ISDN-producten en huurlijnen. En als ADSL te snel beschikbaar komt, pardon wordt uitgerold, ontploft het netwerk door het vele dataverkeer.

Maar ik kan het niet volgen dat KPN er net als de kabelmaatschappijen voor kiest, te beginnen in de grote steden. Om de al genoemde redenen, plus de bijkomende dat de kabelmaatschappijen een voorsprong hebben in de grote steden, daar dus de markt hebben afgeroomd, terwijl de sukkels veel groeikernen en andere voorsteden braak hebben laten liggen. Dáár moet KPN zich nu op storten, om met weinig inspanning veel resultaat te boeken.

Wat goed is komt snel, hoor ik wel eens zeggen. Als dat waar is, deugt breedbandig internet van geen kant. Het vordert als dikke stront tegen een heuveltje op, om een uitdrukking uit het voetbal te gebruiken. Mocht u tot de gelukkigen behoren: ik voorspel dat, als het meezit, het verkeer met uw provider vlot zal gaan. E-mail, populaire pagina's van het World Wide Web en nieuwsgroepen. Maar zodra u op Internet dingen zoekt die niet op de servers van de provider zijn opgeslagen, op obscure sites bijvoorbeeld, staat u met uw Porsche gewoon in de file, net als iedereen.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.