Bea in ballingschap

Herbert Blankesteijn, Intermediair 30-12-'99

Waarom gaat Beatrix naar India? Ik heb zo mijn boosaardige vermoedens. Iedereen zegt dat ze er onverstandig aan doet naar zo’n ver en achterlijk land te gaan. Stel dat we volgende week teruggaan naar het Stenen Tijdperk, dan zit Hare Majesteit ver van huis, en kan ze geen vliegtuig terug nemen, niet naar huis bellen, en zelfs niet haar eigen website bekijken.

Wat staat ons te wachten met de jaarwisseling? Niemand weet het. Er zijn miljarden gespendeerd om millenniumfouten uit software te halen, maar er is nooit een project in de automatisering foutloos opgeleverd. Dat moet ook gelden voor een project dat bestaat uit het elimineren van fouten. Er zijn duizenden projecten zijn geweest die bestaan uit het elimineren van fouten; er zullen tientallen of honderden zijn waarin zich straks toch problemen manifesteren.

En dat ondanks het feit dat er intensief is getest, want een volledig realistische test zou onmogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld je eigen pc testen, maar je weet niet wat er gebeurt als je op 1 januari inbelt bij je internetprovider, ook al heeft die provider zijn eigen computers en software ook getest.

En als er op 1 januari niets misgaat, wil dat niet zeggen dat er geen probleempjes zijn achtergebleven. Als ergens in een berekening toch een jaartal in twee cijfers wordt gebruikt, kan dat pas tot ongelukken leiden als die berekening wordt uitgevoerd. Sterker, pas als het resultaat van die berekening daadwerkelijk wordt gebruikt, voor een uitkering of zo. Dat zou eind januari of aan het eind van het eerste kwartaal kunnen zijn.

Niemand weet het. De materie is te ingewikkeld. Wat als een groot bedrijf over de kop gaat? Een sneeuwbaleffect misschien, maar de gevolgen daarvan merk je pas na maanden. Er is alleen vertrouwen, of gebrek daaraan.

Zelf verwacht ik geen rampen. ‘Vitale diensten’ als banken, sluizen, energievoorziening en telefoon, blijven heus wel werken. De kleinigheden die zijn achtergebleven, zullen goed zijn voor veel kadertjes - korte amusante berichtjes in de krant. In Nederland tenminste. Er zijn andere landen waar er met de pet naar is gegooid, zoals Rusland, Italië en een aantal Arabische (olie-)landen. Daar zou ik de komende weken niet graag vertoeven.

En India? Ongeveer een jaar geleden heb ik een tijdje discussiegroepen op Internet gevolgd waar millenniumapocalyptici elkaar adviezen gaven over welke wapens ze moesten kopen en naar welk land ze eventueel moesten uitwijken. Australië werd aanbevolen – vanwege de eenzaamheid zou je daar minder te vrezen hebben. Niet overtuigend vond ik. Als er geen mensen zijn is er geen bedreiging, maar ook geen hulp. Het pleidooi voor India vond ik zinniger. India is gedeeltelijk een Westers land, met Hiltonhotels waar je van alle technologische gemakken voorzien bent. Aan de andere kant is het een derdewereldland en verkeert het grotendeels in de Middeleeuwen. Áls alle computers falen, gaan Nederland en de VS terug naar het Stenen Tijdperk, maar India blijft gewoon waar het is.

Beatrix gaat daar schuilen. Het is vooral wonderlijk dat ze de regering niet meeneemt.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.