Je kunt Natuur en Milieu niet verwijten dat ze geen oog heeft voor kleine kwesties. Eerst waren er de weggeworpen plastic credit card-pasjes. Nu is er een onderzoek gedaan naar de milieuvriendelijkheid van bal- en vulpennen.
Bij deze toepassingen heeft een kleine hoeveelheid materiaal een vrij lange gebruiksduur. Weinig aan de hand qua milieu dus, al levert een vermenigvuldiging met 15 miljoen Nederlanders altijd een groot getal op. Maar goed, mogelijk krijgen de echte problemen (zoals autogebruik) al genoeg aandacht.
Wat vindt N&M belangrijke milieu-eigenschappen? Bijvoorbeeld of een pen navulbaar is, of er zware metalen in verwerkt zijn en hoe hij is verpakt. Welke belangrijke milieueigenschappen vergeet zij te beoordelen? Bijvoorbeeld de duurzaamheid - ondoenlijk, maar zeg dat dan ook. Verder of de pen prettig en duidelijk schrijft, want anders gooi je hem voortijdig weg.
Een klein aanvullend onderzoek (naar balpennen want vulpennen gebruikt schrijver dezes niet) leert het volgende. Houten pennen liggen het prettigst in de hand. Maar de door TW geteste merkloze pen uit de kringloopwinkel bevatte te lichte inkt. De conclusie van N&M dat nieuwe vullingen slecht verkrijgbaar zijn, blijkt juist. Helaas.
Verder bekeek TW vier winnaars uit het N&M-onderzoek. De Hema 14.45.5053 en de Scheaffer 2330 schrijven fatsoenlijk maar voelen nogal glad aan. Wie veel schrijft loopt kans te gaan glibberen. (Het plastic van deze pennen is zwart; een andere kleur heeft een ander nummer. N&M laat na te vermelden of identieke pennen van een andere kleur andere milieukwaliteiten hebben, bijvoorbeeld door zware metalen.) De Lamy Logo houdt prettig vast door ribbels en de Parker Vector idem dank zij mat metaal. De laatste schrijft haarscherp en mooi donker maar geeft een krassende sensatie waar je tegen moet kunnen. Op kantoor zijn de laatste twee het meest aan te bevelen. Ze zijn ook het mooist. Neem de Hema voor boodschappenlijstjes, want die is 20 keer zo goedkoop.