Wat wil je worden? Helikopterpiloot!

Herbert Blankesteijn, Technisch Weekblad 20-3-'96


Bij de vele toestellen die op de computer kunnen worden gesimuleerd heeft zich de helikopter gevoegd. Een spel op CD-ROM maakt u gezagvoerder van een Apache.

Vliegtuigen hebben de handicap dat ze snelheid nodig hebben om in de lucht te blijven - bijna net zo onhandig als de eigenschap van luchtballonnen dat ze altijd een snelheid nul hebben ten opzichte van de omringende lucht. Daarom is het vliegen in een helikopter het allermooiste wat er is. Je hebt complete bewegingsvrijheid, je kunt stilstaan, achteruit en naar opzij vliegen, alles. Het is geen bezwaar dat je in een heli niet zo hoog komt als in een straaljager. Als je dicht bij de grond blijft voel je veel beter dat je vliegt.

Het is al bijna een wetmatigheid: alles wat leuk is maar niet voor iedereen weggelegd, gaan we simuleren op de computer. Het CD-ROM-spel 'Apache Longbow' simuleert de gevechtshelikopter die door de Nederlandse luchtmacht is besteld. Op verschillende gevechtsterreinen kun je je in vlieg- en schietkunst meten met onzichtbare vijanden of met andere spelers.

Apache Longbow is een bijzonder veelzijdig spel. Voor beginners zijn er 'modes' waarin je niet neergeschoten kunt worden of waarin je onbeperkt wapens en brandstof hebt. Voor gevorderden zijn er mogelijkheden om met twee of meer tegelijk te spelen via een netwerk- of modemverbinding. Dat kan dan tegen elkaar in verschillende toestellen, of samen in verschillende functies aan boord van dezelfde heli, tegen dezelfde vijand. Er kan een keur aan beelden op het scherm getoverd worden: nachtkijker, radar, landkaart of gewoon het uitzicht uit het raampje. Bij schotenwisselingen kun je de 'camera' plaatsen op je eigen pilotenstoel, op de neus van de afgeschoten raket, in de positie van een toeschouwer of zelfs op het doelwit. Er is een heel arsenaal van al dan niet geleide wapens aan boord, elk met hun eigen karakteristieken en gebruiksmogelijkheden die je natuurlijk optimaal moet zien in te zetten.

Het beeld dat je ziet als je uit het raam van je toestel kijkt is jammer genoeg wat schematisch. Er is wel aandacht aan details besteed - er rijden zelfs tankauto's op het vliegveld heen en weer - maar de resolutie had beter gekund. De installatie op de PC was weer eens een gevecht op zichzelf, maar het beste wapen daarbij is: rekenen op problemen. Dan valt het nooit tegen.

Over problemen gesproken, een complex spel als dit heeft een goede handleiding nodig. Die is er, en hij is een compliment waard. Een uiteenzetting over de politieke achtergronden van de aanschaf van de Apache, veel technische details over vliegeigenschappen, wapens en andere accessoires, uitvoerige instructies voor installatie, beschrijving van functies op toetsenbord en joystick, troubleshooting, en dat alles in een stevige kaft waar ook de CD inpast. Bestand tegen ruige manoeuvres.

Homesoft, 023-311241


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.
  • Terug naar het Produktenmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.