Bedien de TV met een knipperlicht

Herbert Blankesteijn, Blikopener 1994/95


Een afstandsbediening is een onhandig doosje waar batterijen in moeten, dat altijd zoek is, dat steeds op de grond valt en na een paar keer kapot is, dat wel honderd knopjes heeft met vreemde symbolen erbij, en waarvan niemand begrijpt hoe het werkt. Hadden TV-toestellen nog maar knopjes, dan was een stok als afstandsbediening voldoende.

We kunnen bij Blikopener de wereld niet veranderen, dus van die afstandsbediening kom je niet af. Maar hoe hij werkt valt wel uit te leggen. Een afstandsbediening is een lampje. De kant van het doosje die je op de TV richt, of op de stereo, heeft een donker venster en daar komt licht uit als je op een knopje drukt. Dat is je nooit opgevallen omdat dat het onzichtbaar licht is: infrarood heet het. Je kent de kleuren van de regenboog, rood tot en met violet. Vóór rood en na violet zijn er nog meer kleuren maar het menselijk oog is daar niet gevoelig voor. Bijen zien bijvoorbeeld ook 'ultraviolet', dat betekent 'boven violet'. Vogels zien infrarood ('onder rood'). Infrarood wordt ook wel warmtestraling genoemd. Als je een hete pan in de buurt van je gezicht houdt voel je op afstand de warmte al. Infrarood. Hou je hand tussen de pan en je wangen en je voelt de warmte alleen nog op je hand: die houdt het infrarode licht tegen en je gezicht is in de 'schaduw'.

Sommige camera's, zoals bepaalde zwart-wit camera's voor bewaking, zijn ook gevoelig voor infrarood. Als je op zo'n camera een afstandsbediening richt en je drukt op een knopje, dan zie je op de monitor gewoon een knippersignaal uit het doosje komen. Dat knippersignaal is in code. Bij 'harder' knippert de afstandsbediening anders dan bij 'zachter'. Je zou kunnen zeggen dat alle woorden, zoals ook 'aan', 'uit', 'lichter', 'donkerder', 'kanaal 3' en noem maar op, vertaald zijn in knipperwoorden. De TV, de video en de stereo hebben ergens een onopvallend venstertje waarachter een sensor zit. Automatisch opengaande deuren hebben ook zo'n oog om te zien of er iemand aan komt, en liften hebben er één om te weten of er iemand tussen de deur zit. Door die sensor ziet het apparaat het signaal en doet hij vervolgens wat je hebt 'gezegd'.

Als je weet dat een afstandsbediening met een soort licht werkt, dan snap je dat je hij via een spiegel ook moet werken. Zelfs via een witte muur of via een ruit, die altijd een beetje spiegelt, wil het wel eens lukken. Maar andersom kan ook: dwars door glas heen. Als iemand met de gordijnen open TV zit te kijken kun je vanaf de straat soms die televisie harder, zachter, op een ander net of zelfs uit zetten. Leuk grapje, als je het niet te vaak doet. Maar het werkt alleen als TV en afstandsbediening van hetzelfde merk zijn. Want verschillende merken spreken verschillende 'talen'. Dat is om het makkelijk te houden. Wel komen er langzamerhand afstandsbedieningen die verschillende 'woordenboeken' kennen. Die hoef je alleen maar op het juiste merk in te stellen, en klaar.


Alles wat je hier vindt mag je lezen, downloaden en zelfs kopiëren en aan vrienden geven. Maar ik heb het geschreven en het is en blijft van mij. Wat je dus niet mag doen is het verkopen en er geld aan verdienen. Dat doe ik tenslotte ook niet. Verder veel plezier ermee. -Herbert Blankesteijn


  • Terug naar het Zowerktdatmenu.
  • Terug naar het Hoofdmenu Archief Herbert Blankesteijn.