Herbert zoekt: Diploma's zonder studie (2)
Herbert Blankesteijn
De prijs van een diploma van de roemruchte Edenvale University was in een paar dagen gezakt van 2100 naar 500 dollar, doordat ik had geschermd met goedkopere aanbiedingen (zie deel 1).
Wat waren dan die goedkopere aanbiedingen? Ach, er zijn er zoveel. Zoek eens op woorden als "university degree" gecombineerd met "no books", dan vliegen ze je om de oren. Universiteiten met solide namen als Almeda College, Suffield University, Rushmore University, Wakefield University, Redding University, Barrington University, of als je voor Franse klasse kiest: Université Robert de Sorbon op www.sorbonedu.com. Onder de 500 dollar zijn er genoeg diploma's te vinden.
Zulke universiteiten beweren meestal dat ze erkend of geaccrediteerd zijn. Een voorbeeld is Rochville University, die schermt met erkenning door de 'Board of Online Universities Accreditation' (BOUA [LINK: www.boua.org]) en de 'Universal Council for Online Education Accreditation' (UCOEA [LINK: www.ucoea.org]). Ga je na wat deze organisaties voorstellen, dan blijken ze elk niet meer dan een handjevol opleidingen te hebben erkend - waar Rochville University er inderdaad een van is. Dus een aantal van deze diplomafabrieken heeft de handen ineengeslagen, misschien omdat ze in handen zijn van dezelfde zakenlieden. Je kunt beter tien 'universiteiten' oprichten én een instantie die ze allemaal erkent, dan ééntje die nergens wordt erkend.
Veel van deze dubieuze instellingen zijn wel erkend, maar dan als niet-erkende opleidingen. De Amerikaanse staten Michigan [LINK: www.michigan.gov/documents/ Non-accreditedSchools_78090_7.pdf] en Oregon [LINK: http://www.osac.state.or.us/oda/diploma_mill.html] houden online lijsten bij van scholen en universiteiten waarvan de diploma's voor banen bij de overheid niet worden geaccepteerd. De meeste universiteiten die je vindt als je zoekt op "no books" en zo, staan daarbij. De lijst van Michigan bijvoorbeeld telt zo'n 500 namen.
En laten we wel wezen, hoe zou een gekocht diploma, waarvoor je niets hebt hoeven leren, toegang kunnen geven tot een serieuze baan of tot een vervolgopleiding? Collega-journalisten zijn erin geslaagd een graad te krijgen voor een analfabeet, of zelfs voor hun kat. Dat zegt genoeg.
Niettemin komen veel mensen ermee weg, dank zij het feit dat diploma's lang niet altijd worden nagetrokken. In de VS, waar de meeste handel in diploma's wordt gedreven, is van verschillende notabelen achteraf gebleken dat ze hun baan hadden gekregen op grond van waardeloze papieren, bijvoorbeeld een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en een gedeputeerde van de staat Virginia. Een televisieprogramma dat online cv's aan een onderzoek onderwierp vond leraren, schrijvers, ambtenaren, medisch personeel en militairen die nepdiploma's op hun lijst met wapenfeiten hadden staan.
Mijn Edenvale University ontbrak op de lijst, maar moest wel malafide zijn. Dáár wilde ik zeker geen diploma kopen. Ook niet bij een 'universiteit' die op de zwarte lijst stond, waar ik van tevoren wist dat ik een waardeloos papiertje zou krijgen. En ik had er ook geen duizenden dollars voor over.
Dus kwam ik terecht bij Instantdegrees [LINK: www.instantdegrees.com]. Daar verkopen ze voor 135 dollar een Masters (doctorandustitel), voor 160 dollar een doctoraat, en voor 210 dollar kun je je zelfs hoogleraar noemen! Dit alles, aldus de site, dank zij het gebruik van 'legal loopholes', mazen in de wet dus, wat bijzonder veelbelovend klonk. Zelfs de naam van de universiteit waar je zou afstuderen of promoveren konden ze niet onthullen in verband met de lepe juridische constructie. Dat moest dus wel wat zijn, wie weet Stanford of Harvard. Ik besloot een opleiding te gaan doen bij Instantdegrees.