Herbert zoekt: Diploma's zonder studie (1)

Herbert Blankesteijn

Twee mannen in Pennsylvania zijn aangehouden [LINK: http://news.zdnet.com/2100-9588_22-5479646.html] voor het verspreiden van spam waarin diploma's te koop worden aangeboden. Ze zouden massamailings hebben rondgestuurd met misleidende onderwerpregels, ongeldige afzenders en massa's willekeurige woorden uit het woordenboek om spamfilters te foppen. Intussen verkochten ze diploma's van 'Trinity Southern University' aan iedereen die daar 600 dollar voor overhad.

Toevallig heb ik in november zo'n mail gehad, afkomstig van ene Jefferey Rushing op het adres qsfrq@ntfu.o2.pl. 'Now you can finally have the Degree you deserve based on your life experience. () No one is turned down. () meet the highest academic standards printed on premium diploma paper, bearing the official gold raised SEAL of the awarding University or College. () Click here.'

Zo kwam ik op een webpagina over de 'Fast Track University', op de site www.tellfuture.info (!), gehost in Beijing maar alweer uit de lucht. Deze pagina was nog explicieter: een 'Higher Education Certification for What You Already Know.' Verder: 'No Books, No Courses, No Tests, No Studying.' Een uitgebreid formulier waar je gegevens kon invullen over je ervaring, inclusief een cv.

Ik deed dat - schreef dat ik niet meer had dan middelbare school - en werd binnen een dag opgebeld door ene Steve, die zei te werken voor een organisatie gespecialiseerd in 'distance learning'. Ik voldeed ruimschoots aan de eisen. Hoewel ik had geschreven dat ik journalist ben, had hij geen argwaan. Integendeel, een bundeltje artikelen met een nietje erdoor kon goed dienen als proefschrift. Hij vroeg niet naar inhoud. Ik kwam zeker in aanmerking voor een Ph.D., dus een doctoraat.

Enig fatsoen had Steve wel. 'The more degrees you have the better your chances and prospects in life,' had de oorspronkelijke mailing mij voorgespiegeld. Maar toen ik informeerde naar twéé doctoraten, zei Steve dat ik die niet nodig had. Hij wees erop dat een Ph.D. zonder een 'lager' diploma erbij een vreemde indruk zou kunnen maken bij sollicitaties. Een bachelor's (kandidaats) moest er dus wel bij. Eén graad kostte 1400 dollar maar samen kon hij ze aanbieden voor 2100 dollar.

Steve was vrij eerlijk over de mogelijkheden van dergelijke diploma's. Je kunt ze inzetten bij sollicitaties en je kunt pronken met je titel op visitekaartjes en naambordjes. Dat levert een meer respectvolle behandeling op bij hotels, vliegvelden en dergelijke. Maar, zei Steve, je moet zo'n kandidaats niet gebruiken om een opleiding binnen te komen of, bij een medische graad, om doktertje mee te spelen. Zijn universiteit zou wel altijd netjes de bewijzen overleggen dat ik aan hun academische maatstaven had voldaan.

Hij vertegenwoordigde Edenvale University. Ik tikte het in bij Google en kwam op www.edenvaleuniversity.org. Hier geen 'No books,' enzovoort, maar deftige praat over 'Academic Programs' en 'Research,' zonder één concreet, controleerbaar gegeven. Onder 'Faculty & Staff' geen enkele naam, en klikken op 'Contact' produceerde een webformulier dat blijkens de broncode werd gestuurd aan yehuda49@yahoo.com. Geen informatie over de vestigingsplaats. Volgens Whois wordt de site gehost in Arizona.

Mail van Steve zelf kwam van postmaster.co.uk, een gratis mailaanbieder in Engeland. Zijn mail vermeldde als website www.edenvaleuniversity.net, een veel uitgebreidere site dan de eerste (gehost in Texas) maar nog steeds zonder de concrete informatie over vakgroepen, onderzoek, medewerkers, cursussen en lokaties die je van een normale universiteit verwacht. Op mijn vraag waarom hij niet mailde vanuit het domein van zijn eigen universiteit heeft hij niet gereageerd, maar toen ik hem schreef dat ik elders veel goedkoper aan een graad kon komen, belde hij onmiddellijk op om de prijs tot een kwart (500 dollar) te verlagen.

(wordt vervolgd)