Herbert zoekt: De weg

Herbert Blankesteijn

Met navigatiesystemen heb ik de afgelopen tijd driftig geëxperimenteerd. Nu heb ik het voorlopige ideaal gevonden. Niet lachen: bij Het Kruidvat.

Nog maar twee jaar geleden was de Tomtom Navigator [LINK: http://www.tomtom.nl/] een openbaring [LINK: http://home.hccnet.nl/h.blankesteijn/index/2002/Nrc/Economie/021102%20Pocket-pc%20wordt%20zaknavigator.htm]: een navigatiesysteem dat draaide op een pocket-pc. Voordeel: niet inbouwen, dus geen kosten daarvoor en je kon het hele systeem zo meenemen naar een andere auto. Ander voordeel: je gebruikte de zakcomputer die je al had dus je hoefde alleen de software te betalen - óf je kocht die pocket-pc in een voordelige deal, zodat je voor minder dan de helft van de prijs van een inbouwsysteem er ook nog een pocket-pc aan overhield.

Maar nadelen waren er ook: veel snoeren in de auto bijvoorbeeld. Tussen de handheld en de gps-ontvanger, de handheld en de sigarettenaansteker, tussen de handheld en de headset of autoradio, als je tenminste de aanwijzingen goed wilde horen. Geheugenproblemen als je een behoorlijke hoeveelheid kaarten wilde laden. Als je een en ander probeerde mee te nemen op de fiets, had je een hele bolle binnenzak.

Toen kwam de Tomtom Go [LINK: http://home.hccnet.nl/h.blankesteijn/index/2004/Nrc/Economie/040629%20Navigatie%20nu%20n%F3g%20handiger.htm], alweer een revolutie. Een stand-alone navigatiesysteem: GPS-ontvanger ingebouwd, geen draden, stevige accu, goed geluid. Ik werd uiteindelijk van aanschaf weerhouden door twee dingen. In de eerste plaats de prijs. Toen de Go een half jaar geleden verscheen, kostte hij 800 euro, inmiddels circa 650. Nog steeds goedkoper dan een inbouwsysteem, maar ik vond en vind het teveel geld. Het tweede bezwaar is de omvang. Mijn ideaal is een navigatiesysteem dat ook op de fiets bruikbaar is. Maar de Tomtom Go lijkt qua vorm nogal op een ouderwets televisietoestel: even diep als hij hoog is. Past niet in de binnenzak, exit Tomtom Go.

Nieuwe kandidaat, deze zomer opgedoken: Route66 [LINK], een navigatiesysteem voor de mobiele telefoon. GPS-ontvanger draadloos via Bluetooth. Een slim idee. Net als bij de pocket-pc geldt: die telefoon heb je toch, of je koopt hem (je hebt een behoorlijk nieuwe Symbian-telefoon nodig) en dan heb je nóg een goedkoop navigatiesysteem. Ideaal op de fiets. Maar ik knap af op het kleine scherm en het geklooi met de toetsen.

En toen kwam Het Kruidvat laatst met een aanbieding van een navigatieapparaat voor 400 euro. Moet je bij de drogist elektronica kopen? Ik heb een keer bij Het Kruidvat een dvd-recorder gekocht en die was zo verschrikkelijk slecht dat ik hem meteen heb geruild - maar dat accepteerden ze dan ook zonder gezeur.

Dit navigatiesysteem was van het merk Medion, waarvan ik als het over pc's gaat niets dan goeds heb gehoord. Het is de Tomtom, maar dan plat en goedkoop. Er zit een cd bij met kaarten van heel West-Europa, veel meer dan bij de Tomtom. Het scherm is groot, het geluid redelijk, jammer is alleen dat je tekst invoert met knoppen op het aanraakscherm die werken als die van de telefoon, maar dan net een geniepig slagje anders.

Er is zelfs een houder bij voor op het stuur van de fiets, maar het regende dit weekeinde dus koos ik voor de binnenzak en een headset. Gaat prima, zeker in de stad, maar nu nog fietskaarten erin want als je niet uitkijkt zit je zo op de snelweg.