Herbert zoekt: Verkiezingsreclame, feiten en humor

Herbert Blankesteijn

Nergens wordt bij verkiezingen zo op de man gespeeld en zo glashard gelogen als in de VS. Ach, dat is waarschijnlijk niet waar, misschien liegen ze in Italië wel harder, en spelen ze in Colombia harder op de man. Maar het product van hardheid en zichtbaarheid van de Amerikaanse verkiezingen valt voor ons wel het hoogste uit.

Op de Nederlandse televisie kun je ruimschoots de Amerikaanse verkiezingscampagne volgen. Nieuws, analyses, flitsen van debatten, toespraken en andere optredens. Soms ook een politiek reclamefilmpje, bijvoorbeeld om te laten zien hoe hard het er aan toegaat.

Maar dat wil ik niet. Ik bedoel, dat wil ik juist wel. Ik wil die commercials zien. Allemaal. Niet die ene die de redactie heeft uitgezocht, op het moment dat het de redactie behaagt, en dan weer een interview met een deskundige. Geen samenvatting met voor- en nabeschouwing, maar gewoon de WEDSTRIJD. Elke rechtse directe, elke uppercut en elke open wenkbrauw wil ik in close-up in beeld hebben. En kunnen herhalen wanneer mij dat uitkomt.

Nou, dat is geen probleem. Op de websites van Kerry [LINK: www.johnkerry.com/tv/] en Bush [LINK: www.georgewbush.com/VideoAndAudio] (sinds kort onbereikbaar voor Europeanen) staan lange lijsten video's die je op je gemak kunt bekijken, desnoods allemaal achter elkaar. Al zou ik dat niet aanraden. Veel interessanter is het, de video's te bekijken in combinatie met de informatie op Factcheck.org [LINK: www.factcheck.org]. Dat is een neutrale site die helemaal gewijd is aan het controleren (in de praktijk meestal: ontzenuwen) van de beweringen van beide kanten.

Zo is er een filmpje [LINK: http://real.streamtoyou.com/gwb/wolves_medium.mov] uit het Bush-kamp dat vertelt over bezuinigingen op de nationale veiligheid die Kerry zou hebben voorgesteld. Factcheck.org maakt daar gehakt [LINK: http://www.factcheck.org/article291.html] van. Omgekeerd is er een commercial [LINK: http://www.johnkerry.com/tv/] ('The Truth') van Kerry over bezuingingen van Bush op de sociale zekerheid, die evenzeer van leugens aan elkaar hangt. Zie Factcheck.org voor de weerlegging [LINK: http://www.factcheck.org/article283.html]. Het is alsof de boksers gezelschap hebben van een scheidsrechter die nu en dan ook een klap uitdeelt. Verbazend dat de campagneleiders de video's waarvan de kwade trouw zo duidelijk is bewezen, gewoon online laten staan.

Voor het historische perspectief mag je verder het archief van politieke filmpjes[LINK: http://www.cnn.com/ALLPOLITICS/1996/candidates/ad.archive/] niet missen dat CNN heeft aangelegd. Papa Bush, Reagan, Nixon, Hubert Humphrey, Kennedy, Eisenhower (in omgekeerde chronologische volgorde), ze zitten er allemaal bij. Helaas is de kwaliteit slecht.

Er zijn meer plaatsen waar politieke video's kunnen worden gevonden. Bijvoorbeeld bij het Internet Archive [LINK: http://www.archive.org/movies/collection.php?collection=election_2004&PHPSESSID=4719f8d9ba0f271d827d5bd9f5c45b7b]. Daar staat een prachtige verzameling verkiezingsvideo's. Niet alleen tv-commercials van de kandidaten, maar ook filmpjes van andere instanties en zelfs door particulieren gemaakte producties. Een vergelijkbare site is p2p-politics.org [LINK: www.p2p-politics.org]. Daar is veelal hetzelfde materiaal te vinden, maar het is handig gerangschikt in 'Voor de Democraten', 'Voor de Republikeinen' en 'Neutraal'.

Goed vertegenwoordigd zijn de inzendingen van de wedstrijd 'Bush in 30 Seconds' [LINK: http://www.bushin30seconds.org/150/] van de burgerbeweging MoveOn.org. De opdracht daarbij was, in 30 seconden te laten zien 'what this President and his policies are really about.' De wedstrijd heeft vooral tegenstanders van Bush aangetrokken. Dit is de winnaar [LINK: http://www.archive.org/download/moveon_bushin30seconds_1911/1911.mpg]. Het is opvallend hoe goed veel van de inzendingen zijn. Prachtig qua licht, goed geacteerd, snel gemonteerd, en natuurlijk: glashard op de man. En leugens, ach…

Kijk en geniet.