Herbert zoekt: Iets op zijn eigen pc

Herbert Blankesteijn

Alles draait om integratie vandaag. Internet Explorer is geïntegreerd in Windows. De Mediaspeler ook. Google lanceert nu een zoekmachine voor de harddisk van de gebruiker zelf, die is geïntegreerd met de webzoekmachine.

Integratie is handig omdat het bijvoorbeeld muisklikken kan besparen. Maar het is vooral een manier van bedrijven om klanten in te kapselen. Eerst verkopen ze smeerkaas en pindakaas in aparte verpakkingen, maar voor je het weet is er alleen nog maar geïntegreerde duokaas, waarin de smeer- en pindakaas bij voorbaat door elkaar zijn geroerd.

Daarom gebruik ik hardnekkig géén Outlook Express en géén Mediaspeler. Daarom installeer ik geen Google toolbar [LINK: toolbar.google.com], en daarom hoop ik ook dat Google's Desktop Search [LINK: desktop.google.com] niet al te goed zal zijn, zodat ik zonder bezwaar iets anders kan gebruiken. Voorlopig lijkt dat het geval. Overigens vind ik het sowieso geen prettig idee Google op mijn desktop toe te laten. Mijn Gmail scannen ze al, om gericht te kunnen adverteren. Tot nu toe zijn ze daarbij altijd netjes geweest, maar hoeveel data over mij zullen ze hebben verzameld op het moment dat ze onder druk van de aandeelhouders besluiten dat mooi is geweest met die netheid? Gelukkig kun je wel in de Preferences van Desktop Search het versturen van gebruiksgegevens wegvinken.

Vast staat dat de zoekmachine van Microsoft die in Windows is geïntegreerd waardeloos is. Je kunt geen zoekwoorden combineren, je kunt niet binnen de zoekmachine van de ene map naar de andere springen, en zoek je op inhoud van de bestanden in plaats van op bestandnamen, dan is hij onbeschrijfelijk langzaam.

Een korte zoektocht op het web levert drie gratis alternatieve zoekprogramma's op, naast die van Google zelf. Copernic Desktop Search [LINK: www.copernic.com], DiskMeta-lite [LINK: diskmeta.com/en/dmlite] en Harddisk Search & Stats [LINK: www.freebyte.com/harddisk_search_and_stats]. Het laatste houdt helemaal geen index bij. Het is een programmabestand dat je niet eens hoeft te installeren, je kunt het meteen draaien. Toch is het veel sneller dan Windows. Wat zoeksnelheid betreft kan het niet op tegen de andere drie, die wel geïnstalleerd moeten worden en dan eerst vele uren en honderden megabytes nodig hebben om een eerste index aan te leggen. DiskMeta geeft daarbij de beste informatie over hoe ver het indexeren is gevorderd; Copernic helemaal niets. Copernic is daarentegen de enige die in de opties netjes laat zien waar op de harde schijf de index staat, zodat je kunt kijken hoe groot deze is. Die van DiskMeta en van Google moet je met de hand zoeken - een rare paradox voor zoekmachines. Alleen die van Copernic kun je op een andere schijf dan de C-schijf zetten.

Een groot nadeel van Google Desktop Search vind ik dat het programma alleen Outlook-mail doorzoekt. Daar kan de gebruiker niets aan veranderen. In de andere drie kun je tenminste zelf nieuwe bestandsformaten opgeven zodat ook bijvoorbeeld de .mbx-bestanden van Eudora worden doorzocht. Een sterk punt van Google is dat de webgeschiedenis, compleet met beveiligde pagina's (uitschakelbaar) wordt geïndexeerd.

Op een pc die voor iedereen toegankelijk is, is een desktop-zoekprogramma wel een risico. Hoe beter het zoekprogramma, hoe groter het risico. Iedere gebruiker, en ook de eerlijke vinder, kan andermans bestanden, mail en webverleden (ook bij Copernic) doorzoeken op namen, nummers en andere termen. Met Google blijk je ook andermans accounts op dezelfde pc te kunnen doorzoeken [LINK: http://blogs.pcworld.com/staffblog/archives/000264.html]. Dus als die ánder Google Desktop Search installeert…