Herbert zoekt: De ideale muziekdownload

Herbert Blankesteijn

Downloaden bij Kazaa, of een andere p2p-dienst? Ik doe het niet meer. Je krijgt virussen, spyware en andere rotzooi, zoekt je suf tussen de valse bestanden om een compleet album bij elkaar te krijgen, je krijgt wisselende bitrates, en je vindt bestandsnamen en tags volgens tien verschillende systemen door elkaar. Hopeloos.

Er zijn intussen genoeg legale, betaalde diensten waar je muziek koopt zonder je een ongeluk te zoeken, in gestandaardiseerde kwaliteit en met titels volgens één systeem. Deze maand komt iTunes daar nog bij.

En toch zal ik nooit iets kopen bij Tiscali, Free Record Shop, Yeahronimo, Download.nl of zelfs bij iTunes (voor een overzicht zie www.museekster.com). Ze vragen één tot bijna twee euro per nummer: hoe durven ze? Koop je zo een cd, dan ben je nauwelijks goedkoper uit dan wanneer je naar de winkel gaat, waar de prijzen al schandalig (en kunstmatig - zie de veel lagere prijzen in Amerika en Azië) hoog zijn. Wisten jullie dat in de contracten van artiesten een post 'verpakking' staat van 25% van de winkelprijs van een cd? Hoe zou het zitten met persen van de cd, het transport, en het aandeel van de winkel? Allemaal ook 25%? Dan is 0 cent voor een download een mooie prijs.

Zonder gekheid, een album via download zou veel goedkoper moeten zijn dan het kopen van een cd. Verder wens ik als klant die expres niet naar Kazaa gaat, niet te worden lastiggevallen met rechtenbeheer. Ik wil alleen mp3, geen wma, aac of hoe ze mogen heten, ik wil geen aparte software installeren en ik wil elk liedje honderdduizend keer naar mijn mp3-speler en naar andere pc's kunnen heen-en-weerkopiëren, want ik verwissel mijn muziekvoorraad vaak. Als ik betaal wil ik méér kwaliteit en niet minder, dan die van illegale troep.

Mijn favoriete muziekdiensten zijn daarom Weblisten.com, Allofmp3.com en Club.mp3search.ru. Daar krijg je gewone mp3-bestanden, gestandaardiseerd en wel, je kunt complete albums vinden en de prijs is meer dan redelijk. Bij Weblisten kun je bijvoorbeeld een nacht onbeperkt downloaden voor 9,-. Bij Club.mp3search.com kosten de meeste nummers gewoon 10 dollarcent. Bij Allofmp3.com betaal je 2 cent per MB. Omdat ik 's nachts graag slaap ben ik vaste klant bij Allofmp3.com. Terwijl ik deze regels schrijf download ik de laatste cd van Anastacia terwijl ik luister naar de vorige aanwinst, de nieuwe Joss Stone. Gisteren heb ik er twee van Tom Waits gekocht. De vijf dollar die ik heb gestort zijn nog lang niet op. Ik koop me helemaal suf omdat de prijs nooit een probleem kan zijn. Het is zelfs handiger dan cd's lenen. Zou het niet kunnen zijn dat de muziekindustrie zo veel meer verdient? Aan mij in elk geval wel.

Ik weet wel dat deze drie sites op het randje van de illegaliteit opereren. Ze hebben overeenkomsten met de plaatselijke auteursrechtenclubs en of ze daarmee wereldwijd muziek mogen verkopen is de vraag. Maar waarom niet? Mijn geld is even goed als dat van een Rus, en de artiest profiteert mee. Voorheen downloadde ik gratis, en cd's kopen vertik ik. Met de platenmaatschappijen heb ik geen medelijden; die doen al jaren niets anders dan het oplichten van consumenten én artiesten.