Herbert zoekt: nooit meer een nieuwe pc

Herbert Blankesteijn

Mijn kennis had nog kunnen meedoen aan een pc-privéproject en moest zijn pc van net twee jaar oud alweer kwijt. Tweehonderd euro vond hij genoeg.

Ik wilde graag een extra pc hebben om wat zelden gebruikte randapparaten op aan te sluiten waarvoor op mijn hoofd-pc geen ruimte meer is, zoals de scanner, de zipdrive en een 5 inch floppydrive. Op zo'n pc kan ik ook software proberen die anders mijn werksysteem maar vervuilt. Dit buitenkansje kon ik niet laten liggen.

Dus ik die pc nakijken en alles installeren wat ik nodig had. Toen hij keurig was ingericht als tweede pc, keek ik voor het eerst naar de specificaties. Toen zat ik wel even aan mijn hoofd te krabben.

Misschien val ik voor het hooggeëerd publiek door de mand maar ik doe mijn dagelijkse werk op een Pentium 3 op 1 GHz. Ook videomontage. Het renderen van videobestanden zou wat sneller mogen, maar als dat moet gebeuren ga ik even wat anders doen. Eigenlijk heb ik nergens klachten over en ik overweeg zeker niet een nieuwe pc te kopen.

Nu had ik een spotgoedkoop tweedehandsje, en dat bleek een Pentium 4 op 1,6 GHz! Hij is zelfs stiller dan mijn huidige pc. Wat betekent dat?

Het betekent, kort en goed, dat ik nooit meer een nieuwe pc hoef te kopen. Toegegeven, ik heb een bodemprijs betaald, maar op Marktplaats [LINK: www.marktplaats.nl] zag ik direct nog een Pentium 4 voor 200 euro. Voor een Pentium 3 op een MHz of 500 hoef je nauwelijk meer dan 100 euro te betalen. Er is niet zoveel dat je daar niet mee kunt doen.

Als ik mijn huidige pc te langzaam vind worden heb ik dus een snellere klaarstaan. Ik zou niet weten wanneer dat zou gebeuren, maar het kan. Ik zou opeens een gamesfanaat kunnen worden, dvd's in serie gaan branden of mijn pc inrichten als videorecorder. Dan verwissel ik die twee pc's. Zou de Pentium 4 op een dag te langzaam blijken, dan zijn de prijzen van de occasionnetjes allang verder gedaald en kan ik een Pentium 4 op 3 GHz kopen voor 200 euro, of zelfs 100. Wat een wereld!

Als ík geen nieuwe pc's meer hoef, wie dan wel? Zo begrijp je beter waarom de computerwereld zich een breuk zoekt naar nieuwe toepassingen die meer computerkracht vergen. Videomontage vereist al geen nieuwe spullen meer. Spraakherkenning is mislukt. De tablet-pc is mislukt. Gaming is (nog) goed voor eindeloze vervanging van hardware en software, maar wordt slechts door een deel van de bevolking beoefend.

Binnenkort in dit theater: de Media Center-pc. Een slim idee. Een pc die alle audio en video in huis beheert. Je maakt er meteen een harddisk-videorecorder van met features als het pauzeren van een live-uitzending en het overslaan van reclame. Je introduceert een nieuw design. Dat vereist nieuwe pc's én een nieuw besturingssysteem (althans een nieuwe versie van Windows XP).

Nu maar afwachten of dat Media Center opkan tegen alle harddiskrecorders en genetwerkte mp3-spelers en internetradio's die al op de markt zijn. Het is te hopen, anders zijn er straks voor mij geen nieuwe tweedehandsjes op de markt.