Waar blijft de zak-pc met harddisk?

Herbert Blankesteijn

 

De iPod is op het moment een groot commercieel succes: een apparaatje met een harddisk van 4 (de iPod Mini) tot 80 GB, waarmee je weinig anders kunt doen dan muziekbestanden afspelen. Nou ja, als je een beetje je best doet kun je er een backup op maken, of hem gebruiken om bestanden van de ene naar de andere computer te brengen.

 

Een iets minder groot commercieel succes, maar toch een belangrijke factor op de markt, zijn de pocket-pc's en de smartphones. Ze zijn bezig naar elkaar toe te groeien. Het wordt geleidelijk aan moeilijker een telefoon te vinden die géén agenda, uitgebreid adresboek en mogelijkheid voor draadloos internet heeft. Zakcomputers zonder wifi zakken naar het goedkope deel van de markt, en je ziet steeds meer bellende en via gprs internettende pda's zoals de Treo 600, de Blackberry en noem maar op.

 

Het wonderlijke is nu dit. Apparaatjes van 300 euro die maar één ding hoeven kunnen, namelijk muziek afspelen, hebben harde schijven die je twee jaar geleden alleen aantrof in topmodellen pc's. Gadgets van 500 tot 1000 euro die zijn gemaakt voor een heel pakket taken, inclusief het maken en bewerken van foto's en het downloaden en afspelen van filmpjes, worden geleverd met zegge en schrijve 128 MB geheugen. Daar kun je dan wel een aparte geheugenkaart insteken, bijvoorbeeld eentje van 1 GB, maar die kost honderden euro's. En dat terwijl een GB in harddiskvorm ongeveer één euro waard is.

 

De iPod Mini bewijst dat een zakmachientje met harddisk niet groot hoeft te zijn. Zeker, een harde schijf is een aanslag op de batterijen. Maar daar is best wat aan te doen. In de huidige zakcomputers en telefoons zit het besturingssysteem in ROM. Voor opstarten is dus geen harddisk nodig. Zolang je níet met muziek, foto's of filmpjes bezig bent hoeft de hele harde schijf niet te draaien. Zijn de accu's door hardeschijfgebruik bijna leeg, dan geef je de gebruiker een waarschuwing: wil je de huidige activiteit voortzetten met de kans dat de accu over tien minuten leeg is, of wil je nog twee uur op een laag pitje zodat je adresboek toegankelijk blijft?

 

Het kan makkelijk. Een pocket-pc met harddisk is een veel betere mp3-speler dan welk ander apparaat ook. Hij kan ook geluidsbestanden bewerken Een pocket-pc of mobiel met harddisk kan foto's en documenten niet alleen vervoeren, zoals een iPod, maar ook zelf openen en bewerken. Het wordt een alternatief voor een notebook.

 

Waarom worden er geen vestzakcomputers en smartphones gemaakt met harddisk? Ik heb geen idee. De meeste makers van pocket-pc's  (Toshiba, Fujitsu-Siemens, Dell, HP) willen ook notebooks verkopen. Zijn ze bang om zichzelf te beconcurreren? Maar er zijn genoeg pda-fabrikanten, zoals RIM (van de Blackberry) en PalmOne, die noch mp3-spelers, noch notebooks maken. Voor de meeste makers van slimme telefoons geldt hetzelfde. Die hebben geen concurrentie te vrezen van hun eigen producten.

 

Komop gadgetmakers, stop een harde schijf in je zakcomputers en je smartphones en geef mij een apparaat dat écht alles kan!