Herbert zoekt: Een leven zonder UPC

Herbert Blankesteijn

 

Toen ik hoorde dat we na onze verhuizing qua kabeltelevisie in de klauwen van UPC zouden vallen, sloeg de schrik me om het hart. En mijn angst werd snel bewaarheid. Maanden voor onze verhuizing meldden we ons aan, en nog voor we daadwerkelijk waren verkast kwamen er al rekeningen. Aansluitkosten en zo, dus op zichzelf was dat in orde. Maar toen we op het nieuwe adres aankwamen was er geen signaal. Bij navraag bleken we eerst in de administratie onbekend te zijn; later werd duidelijk dat we te boek stonden als 'vertrokken klanten' (we waren nooit eerder klant geweest). En die rekeningen dan? Daags na de verhuizing werd beloofd dat er binnen twee dagen signaal zou zijn, een toezegging die niet werd nagekomen. De belofte werd vervolgens herhaald, weer ingetrokken, Overigens moet ik erbij vermelden dat Eneco hierbij ook een rol speelde. Ik begrijp werkelijk niet waarom ik Eneco moet betalen voor de kabel-tv van UPC en ook niet welk deel van de beschreven ellende voor hun rekening komt, maar het kan zijn dat het niet alleen aan UPC ligt.

 

Het is in orde gekomen maar we zullen zo snel mogelijk bij UPC/Eneco vertrekken. Er zijn twee alternatieven: satelliet en Digitenne. De makkelijke en snelle oplossing, die ik op dit moment aan het testen ben, is Digitenne. Digitenne is het beste te zien als een pakket kabelzenders dat via de ether wordt doorgegeven. Je hebt een antenne nodig, een decoder voor het digitale signaal, en een abonnement. Het beste nieuws is: dat abonnement kost maar 8,95 en dat is in mijn regio maar liefst 6,25 goedkoper dan UPC.

 

Voor dat geld krijg je alle gebruikelijke Nederlandstalige zenders plus een aantal andere bekende kanalen, zoals Discovery, Fox Kids, Animal Planet, TMF en MTV. De Belgen en de BBC ontbreken (nog) maar zo erg vind ik dat niet. De ontvangst bij mij thuis is perfect. Nadeel is dat de goedkoopste decoder 139 kost. Ik gebruik nu de PVR (personal video recorder, voluit heet hij de Topfield TF5300PVR-D), een decoder met ingebouwde harddiskrecorder. Deze kost 679, wat minder is dan de meeste harddisk-videorecorders kosten. Hij kan zelfs twee programma's tegelijk opnemen terwijl je een derde bekijkt! Een goeie deal als je toch al in die richting dacht, zoals ik. Jammer dat de PVR geen manier kent om de opgenomen video digitaal te exporteren naar een pc of een dvd. Analoog kan uiteraard wel. Een prachtige voorziening is de electronische programmagids, die direct laat zien welke programma's op een bepaalde zender nog volgen. Deze gids bestaat ook op andere decoders; op de PVR kun je bovendien met een druk op de knop een programma uit de gids voor opname selecteren.

 

Heb je meer tv-toestellen, dan moet je kunstgrepen uithalen om te voorkomen dat je een tweede decoder en een extra abonnement ( 3) nodig hebt. Met een analoge spriet heb je Nederland 1, 2 en 3. Je kunt ook de decoder in de huiskamer aansluiten op de video en dan de kabeluitgang van de video door het hele huis trekken. Er zijn zelfs allerlei draadloze [LINK:www.marmitek.nl] mogelijkheden.

 

Dergelijke kleine ongemakken accepteer ik graag voor een leven zonder UPC. Ik ben nu al een fan van Digitenne; de satelliet (meer investeren, nul maandkosten) probeer ik later wel eens. Wie heeft er ervaring met, of een mening over, de vergelijking kabel-Digitenne-satelliet?