Herbert zoekt: Een betere browser

Herbert Blankesteijn

 

Na de laatste lekken in Internet Explorer zijn de beveiligingsexperts het zat. Ze zijn niet allemaal zo uitgesproken als deze [LINK: http://www.securityfocus.com/columnists/249] maar het advies is in feite unaniem: installeer een andere browser. Saillant is dat Microsoft ze impliciet gelijk geeft. Microsoft heeft geadviseerd om de veiligheidsinstellingen van Internet Explorer op 'hoog' te zetten. Wie dat wel eens heeft geprobeerd weet, dat je dan net zo goed niet kunt websurfen want je krijgt om de haverklap meldingen over cookies. Als je die weigert, werken de meeste sites niet.

 

De belangrijkste alternatieven zijn Mozilla, Firefox (een nieuwe versie van Mozilla) en Opera. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

 

Zij zijn alledrie in een paar minuutjes ge´nstalleerd. Ze nemen de favorieten van IE netjes over. Ze hebben alledrie een popup-blocker. Ze doen aan 'tabbed browsing': je kunt verschillende webpagina's openen in ÚÚn programmavenster. Een popup-blocker en tabs ontbreken in IE, want dat programma is de laatste jaren door Microsoft verwaarloosd. Verder zijn ze gratis, doen ze alledrie keurig wat ze moeten doen en is de bediening niet niet moeilijk voor wie Internet Explorer kent.

 

Er zijn ook verschillen. Opera en Mozilla hebben een ingebouwd mailprogramma, Firefox niet. Als je IE aan de dijk zet ligt het voor de hand ook Outlook Express te dumpen, en dan zit je bij Opera en Mozilla goed. Opera heeft de meeste features. Hoewel het de kleinste download is (3,5 MB, een kwartiertje met een antieke modem), zit Opera stampvol leuke snufjes. Sluit je per ongeluk een pagina, dan kun je hem met Ctrl-Z weer terugroepen, de combinatie waarmee je ook in een tekstverwerker een fout ongedaan kunt maken. Ook kun je in Opera navigeren met gebaren van de muis. Bijvoorbeeld: een veeg naar links roept de vorige pagina op, en een veeg naar rechts brengt je daarna weer bij de volgende pagina. Opera is de enige met voorge´nstalleerde bookmarks, voor wat het waard is. Daarnaast zit in Opera aan chatprogramma. Opera heeft voor die toeters en bellen zoveel knoppenbalken, dat je eenderde van het scherm ermee kunt vullen. Persoonlijk vind ik dat een nadeel.

 

Mozilla is de grootste download, meer dan 11 MB. Dat is teveel voor modemklanten. Daarvoor krijg je behalve een mailprogramma ook een leesprogramma voor nieuwsgroepen en een editor voor je eigen webpagina's. Firefox is bijna net zo klein als Opera, ruim 4 MB, en is een eenvoudige doch voedzame browser, waarin je je niet gauw verslikt. Firefox is mijn keus, omdat ik aan de liflafjes van Opera en Mozilla geen behoefte heb.

 

Er zijn nog altijd websites die niet goed werken met andere browsers dan Internet Explorer. Windows Update is wel het meest schandelijke voorbeeld. Microsoft

maakt het onmogelijk met concurrerende browsers de veiligheid van Windows in stand te houden. Als dat geen monopoliemisbruik isů

 

Een ander schandaal, het feit dat je IE niet kunt de´nstalleren, is dan toch weer een voordeel. Voor sites die het met je alternatieve browser niet doen, kun je dus IE blijven gebruiken.

 

Andere browsers zijn niet honderd procent veilig. Terwijl ik dit schrijf meldt Mozilla het bestaan van een lek, en een patch daarvoor. Maar zolang meer dan 90% van de mensen IE gebruikt, blijven de crackers zich daarop richten en ben ik zelfs met een onveilige Firefox beter af. Daarom hoop ik dat het advies om IE aan de straat te zetten niet wordt opgevolgd.