Herbert zoekt: oude versies

Herbert Blankesteijn

 

Er is software waarvan je altijd de laatste versie moet hebben, of op z'n minst een heel recente. Een browser is een duidelijk voorbeeld. Met een versienummer onder de 5 van Netscape, Opera of Internet Explorer zie je bijna geen site meer goed. Van MSN Messenger en Kazaa kun je een oude versie niet eens gebruiken. De software zelf controleert of er een nieuwe versie is, en stopt met werken als dat het geval is.

 

Maar er is een brede klasse van oude software die uitstekend blijft werken - en eigenlijk almaar beter werkt, omdat pc's steeds sneller worden. Zo gebruik ik al zeven jaar Office 97. Op mijn huidige pc starten Word en Excel 97 in een seconde. Ook het beslag op harddiskruimte neemt, relatief gesproken, alleen maar af. Niks heb ik te maken met productactivering of dat soort onzin. Eens in de zoveel tijd lees ik over bugs in nieuwe versies van Office - mijn versie kan bijna niks, dus kan ook nauwelijks worden misbruikt.

 

Ik speel mijn mp3-tjes af met WinAmp 1.55 (1997). WinAmp is toe aan versie 5, maar ik dacht niet dat die mijn mp3-tjes mooier afspeelt. WinAmp 1.55 start in een onderdeel van een seconde, neemt driekwart MB in, en ik hoef het niet eens te installeren: het kopiŽren van de programmamap volstaat. Dat laatste geldt ook voor FreeAgent 1.21 (1999) voor nieuwsgroepen, IrfanView 3.25 (2000) als plaatjeskijker, en Eudora 4.3 (2000) voor mail. Dan weet je dat bij het opstarten van de pc niks tegen je zin wordt geladen, dat de bestandstoewijzingen niet worden veranderd (als je dat wťl wilt moet je dat dus zelf doen) en dat de programma's de pc niet vertragen en elkaar niet in de weg zullen zitten. Verder gebruik ik gietijzeren versies van WinZip (6.3, 1997, voor inpakken) en van CoolEdit (1.1, 1998, voor geluidsmontage).

 

Vooral bij Eudora luistert het voor mij nauw. In versie 3 kon je nog niet met Ctrl-Del hele woorden wissen. Je verloor dan de hele regel rechts van de cursor. Versie 4 had dit eenvoudige maar belangrijke trucje wel, en had ook een volledige, ad-supported gratis versie. In versie 5 zit die belachelijke schuttingtaaldetector, die met aantallen pepertjes aangeeft hoe 'gepeperd' je taalgebruik is -maar alleen voor Engelse krachttermen. Die wil ik dus niet. Versie 4 moet ik hebben.

 

Daarom bewaar ik van zulke programma's reservekopieŽn, zodat ik niet gedwongen word moderne onzin te gebruiken. Wie spijt heeft dat-ie dat zelf nooit heeft gedaan, kan naar www.oldversion.com. Daar staan van massa's bekende programma's de oude versies ter download, tot en met Internet Explorer 1.0.

 

Oldversion verspreidt alleen freeware en shareware, maar toch geloof ik dat dit qua rechten niet in de haak is. Als je bij Microsoft vraagt om een oude versie van welk programma dan ook, geven ze dat niet omdat ze geen zin hebben in gemopper als het misgaat. Dus zullen ze ook tegen verspreiding door derden zijn. Maar ik ken Oldversion.com nu al meer dan een jaar en ze functioneren nog steeds.

 

Als iets niet op Oldversion.com te vinden is (je kunt trouwens ook zelf oude softwareversies inleveren) kun je ernaar zoeken via hun forum. Daar vond ik bijvoorbeeld verwijzingen naar drie of vier versies van Eudora 4. Geweldig. Moge Oldversion.com zelf een hoge en gezegende leeftijd bereiken.